Gå till innehållet

Oroligheterna ökar inför folkomröstning i Sudan

Den 9 januari röstar befolkningen i södra Sudan för eller emot självständighet från norra Sudan. Spänningarna är redan stora mellan norr, där centralmakten finns, och söder, som är rikt på olja. Det finns en stor risk för att ett nytt inbördeskrig bryter ut efter den historiska folkomröstningen.

Den humanitära situationen är svår i Darfur, södra Sudan och området där norra och södra Sudan möts. Över en halv miljon människor befinner sig på flykt inom landet på grund av strider mellan olika etniska grupper och konflikter mellan rebeller och landets armé.

Förbereder katastrofhjälp

UNICEF finns på plats i Sudan
och arbetar långsiktigt för barns rättigheter i hela landet. Inför den
eventuella försämringen av läget har UNICEF förberett en extra
katastrofsändning. 

Här
berättar Nils-Arne Kastberg, UNICEF Sudan, i Sveriges Radios program
Studio Ett om det spända läget i landet (från 28/12 2010).