Default hero image

Så kämpar UNICEF mot

koleraepidemin i Haiti

Ett år efter jordbävningen är det största hotet mot barns överlevnad i Haiti att bli smittad av kolera. UNICEF finns på plats och förbättrar saniteten, distribuerar rent vatten och sprider livsviktig information om sjukdomen.

Skribent |

Publicerad |

2011 01 12

Uppdaterad |

2011 01 12

Så kämpar UNICEF mot koleraepidemin i Haiti

De humanitära behoven är fortsatt mycket stora i Haiti. Redan innan katastrofen hade de flesta haitier begränsad tillgång till grundläggande service som rent vatten och toaletter.

Efter jordbävningen försämrades läget i Haiti ytterligare, vilket gör att utsatta barn och mammor lättare drabbas av vattenburna sjukdomar som kolera. Sedan de första fallen upptäcktes i oktober 2010 har 110 000 haitier sökt vård för kolera.

I videon nedanför rapporterar Bob Coen om insatserna mot koleraepidemin (på engelska).

Tre livsviktiga strategier

Brist på rent vatten är ett hot mot människors, och särskilt barns, hälsa. De flesta dödsfall i diarrésjukdomar beror på brist på rent vatten.

För att kunna rädda liv behövs ökad tillgång till rent vatten, bättre sanitet och information om hur man undviker att bli kolerasmittad. Tillsammans med samarbetspartners arbetar UNICEF inom samtliga områden.

UNICEF sprider kunskap om sjukdomen över hela landet – genom att informera i kyrkor, skolor och andra platser där många människor samlas. Huvudbudskapet är att spridning kan förhindras och att kolera går att bota. Människor i riskzoner får information bland annat genom radioinslag, affischer och SMS.

Klor och vattenreningstabletter

Majoriteten av Haitis 22 000 skolor saknar fortfarande dricksvatten och toaletter. Förutom att distribuera rent vatten, vattenreningstabletter och tvål installerar UNICEF latriner och ser till att det finns platser där elever kan tvätta händerna. Under 2010 fick 1,5 miljoner skolelever tvålar och information om hur de skyddar sig mot kolera.

För att förhindra kolera i lägren och extra utsatta samhällen distribuerar UNICEF klor som används till vattenrening. Efter kolerautbrottet försedde UNICEF och samarbetspartners halva Port-au-Prince med rent vatten genom 10,9 ton klor och över 45 miljoner vattenreningstabletter.

UNICEF har även levererat hundratals tält som används till provisorisk patientmottagning och kolerabehandling runt om i landet.

Fler exempel på UNICEFs insatser för rent dricksvatten och hygien under 2010:

  • Totalt distribuerades 53 miljoner vattenreningstabletter.

  • 170 nya vattenpumpar byggdes.

  • 150 skolor fick nya toaletter och brunnar, vilket gör att 76 800 elever nu får rent vatten och bättre sanitet.

  • 11 324 latriner placerades ut i lägren, de används av 840 000 människor.

  • Över 135 000 familjepaket och kvinnopaket med hygienartiklar delades ut. För varje hushåll beräknas ett paket räcka i en månad.

Hälsoexperter befarar att kolera kommer att stanna i Haiti under flera år. Men även efter att epidemin har minskats och kan kontrolleras, kommer det att krävas lång tid och mycket resurser för att bygga upp ett hållbart vatten- och avloppssystem i Haiti.

Så länge Haitis barn inte får tillgång till hälsa, utbildning, rättvisa och skydd stannar UNICEF för att kämpa för deras grundläggande rättigheter. Hjälp oss att bygga upp Haiti och rädda liv – lämna ditt bidrag här.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.