Gå till innehållet
Laddar…

Det finns hopp, det finns lösningar – en vecka med goda nyheter

Varje dag världen över kämpar UNICEF för att barns rättigheter ska respekteras. Tack vare alla människor som bidrar med pengar och engagemang kan vi hjälpa miljontals barn att överleva och utvecklas. Bara på ett år hinner vi göra massor. Bebisar vaccineras mot dödliga sjukdomar. Allt fler flickor får möjlighet att gå i skolan. Barnsoldater befrias. Familjer återförenas efter katastrofer. Med start idag och under en vecka framöver visar vi varje dag goda exempel från 2010. De första två hittar du nedan. Läs och bli glad.

Gratis hälsovård och medicin till mammor och barn

Foto: UNICEF/Asselin

Sierra Leone. UNICEF för ständigt samtal med regeringar över hela världen för att viktiga beslut ska gynna barnen. Det ger resultat. Som till exempel i Sierra Leone där landets president, Ernest Bai Koroma, har infört en ny hälsovårdspolicy som innebär att gravida kvinnor, ammande mammor och barn under fem år får kostnadsfri medicin och behandling på alla allmänna hälsoinrättningar i landet. Bara under år 2010 har omkring 1,2 miljoner mammor och barn kunnat dra nytta av den nya policyn och fått hjälp att överleva graviditeter, svåra förlossningar och farliga sjukdomar.

Se en film om arbetet för fri sjukvård i Sierra Leone:

3000 barnsoldater frigivna

UNICEF/Sudan Mulmi

Nepal. Den över tio år långa konflikten mellan den nepalesiska regeringen och maoistgerillan upphörde år 2006 och sedan dess har tusentals barnsoldater frigetts i Nepal. Den 7 januari 2010 var det dags för de sista 3 000 barnen att lämna militärförläggningar runt om i landet. UNICEF ansvarar för barnens rehabilitering och återanpassning. De står alla under vårt beskydd och får utbildning och hjälp att starta ett nytt liv i frihet. Frigivningen ger hopp om en ny era när freden äntligen ska få fäste i landet.

Vill du läsa fler goda nyheter redan nu, då hittar du tidningen här!