Gå till innehållet

Massvaccinationer utrotar virussjukdomar och bromsmediciner hindrar spridningen av hiv från mamma till barn – en vecka med goda nyheter

20 miljoner barn vaccineras mot mässling

Bangladesh. Under de två sista veckorna i februari vaccinerade vi landets alla 20 miljoner barn under fem år mot mässling, som är en av de mest smittsamma virussjukdomarna i världen. Vi levererade vaccin, sprutor, kylutrustning med mera och engagerade fler än 50 000 sjukvårdare och 600 000 volontärer. Tack vare sådana här massvaccinationskampanjer över hela världen är mässling på god väg att utrotas. Sedan 2001 driver UNICEF tillsammans med WHO och andra organisationer en global vaccinationskampanj, the Measles Initiative. Och resultatet är fantastiskt. Antalet dödsfall i sjukdomen har minskat med 78 procentsedan år 2000.

Foto: UNICEF/Noorani

Angel 1,5 år har klarat sig från hiv

Uganda. Ashan Giramaria är på regionssjukhuset Referral, i staden Arua för att hiv-testa sin dotter Angel Fortunate. Och de har just fått ett lugnande besked. Angel är frisk! Under graviditeten fick Ashan veta att hon är hivpositiv, men tack vare UNICEF fick hon delta i ett effektivt behandlingsprogram som kan minska risken för att mammor överför viruset till sina barn med 50 procent. Bromsmedicin till både mamma och barn både före, under och efter graviditeten kan rädda barns liv.

Foto: UNICEF/Noorani

Vill du läsa fler goda nyheter hittar du det här!

Se en film om kampen mot hiv i Uganda: