Gå till innehållet

Skyddsnät för utsatta barn och Irak väljer att prioritera barns hälsa – en vecka med goda nyheter

Äntligen vaccin till alla barn i Irak

Irak. Efter många års kaos börjar det bli ordning på vaccinationsrutinerna i landet. Tack vare påtryckningar från UNICEF har Irak nu valt att prioritera barns hälsa. Under en vecka
i maj kunde landets första nationella reguljära vaccinationskampanj genomföras. Tillsammans med irakiska myndigheter, WHO, och andra organisationer vaccinerade vi barn under fem års ålder i landets alla 18 provinser. Grunden är nu lagd för att fortsätta skydda alla landets barn mot dödliga barnsjukdomar.

Foto: Trace Meek

Barnens Hjälptelefon – en livlina till tryggheten

I Albanien bygger vi upp ett skyddsnät för att förhindra att barn utsätts för misshandel, övergrepp och människohandel. Vi har bland annat startat Barnens Hjälptelefon – ett gratisnummer som barn kan ringa till dygnet runt, året om. Ett samtal hit kan rädda liv. Under det senaste året har cirka 120 000 barn ringt och fått hjälp. Utbildade rådgivare lyssnar, ordnar akut nödhjälp och slussar vid behov barnen vidare till lokala organisationer där de kan få långsiktig hjälp till tryggare framtid och ett liv utan våld och övergrepp.