Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF Sveriges svar på svd:s artikel: Unga flickor offer för sexhandeln i Sudan

I går den 24 januari publicerade Svenska Dagbladet artikeln,  Unga flickor offer för sexhandeln i Sudan, där UNICEF i slutet av artikeln i ett citat omnämndes som en organisation som visserligen finns på plats, men inte handgripligen jobbar för att rädda utsatta barn. Eftersom vi fått en del frågor på detta så vill vi gärna berätta vad UNICEF gör i södra Sudan. Såhär skriver vår informationschef Ingeborg Ekblom:

”Jag läste själv artikeln i går morse och blev verkligen upprörd över den grymma verklighet som drabbar dessa utsatta barn och imponerad över det arbete som utförs av organisationen Confident Children out of Conflict, CCC.  Jag skickade genast iväg ett mail till mina kollegor i Sudan för att få veta vad UNICEF gör på plats. Chef för kontoret i Sudan är svensken Nils Kastberg, en person med stor erfarenhet som jag har stort förtroende för.

Jag fick också snabbt svar från UNICEF i Juba, via Nils. Där fick jag information om att UNICEF arbetar med flera organisationer i södra Sudan. Man har faktiskt även gett stöd till organisationen CCC som nämns i artikeln.

UNICEF arbetar hårt mot alla former av exploatering av barn.  Som FN-organ har UNICEF en unik roll när det gäller att påverka politiker och myndigheter, så att barns rättigheter verkligen tas på allvar. Men UNICEF ger också direkt stöd till flera olika lokala organisationer. UNICEF väljer ut de organisationer som bäst når ut till barnen och ger dem ekonomiskt och annat viktigt stöd till verksamheten. Däremot arbetar vår personal inte direkt med de utsatta barnen, det har Cathy, den fantastiska eldsjälen från CCC rätt i. Vi plockar inte upp de enskilda barnen, vi lagar inte maten och utbildar inte i hantverk, utan stöder alltså lokala organisationer som utför detta arbete. Att använda sig av den kompetens och det engagemang som finns i lokala gräsrotsorganisationer det är UNICEFs effektiva och medvetna strategi. På så sätt får vi ut maximalt av våra resurser. Organisationer som CCC är enormt viktiga om UNICEF ska kunna hjälpa barnen på plats.  Detta kombinerat med aktivt påverkansarbete på regeringsnivå gör att vi kan hoppas på att verkligen kunna åstadkomma en förändring som är långsiktigt hållbar.”

/ Ingeborg Ekblom, informationschef, UNICEF

Vill ni veta med om hur UNICEF jobbar, kika in på vår sajt!