Gå till innehållet
Laddar…

Albino – i skuggan av solen

Varje år utses UNICEF Photo of the Year och 2009 vann en svensk kille, Johan Bävman med sin bildserie Albino – i skuggan av solen. Bildserien om albinos vardag i Tanzania och den brutala verklighet den skildrar har väckt stor uppmärksamhet, förutom UNICEF Photo of the Year Award 2009  erövrade Johan silverplatsen i World Press Photo 2009. Landskrona Museum visar just nu Johans prisade bildserie, för dig som inte har möjlighet att se den live, visar vi här upp ett antal av Johans bilder, tillsammans med en berättelse från UNICEF Photo of the Years sajt.

Dödlig vidskepelse

Selina tittar glatt på sin vän Mwanaidi som spelar. Selina lider av en hudpigmentsjukdom och hennes kropp producerar nästan inget melanin alls. Hon är en av ca. 150.000 albinos i Tanzania.

Selina känner sig trygg i sitt klassrum på Mintindo Primary School i norra Tanzania. Här behöver hon inte frukta för sitt liv på grund av hennes bleka hud och vita hår. Den bleka huden är anledningen till att många afrikanska albinos jagas och dödas. Det finns nämligen en lokal vidskepelse om att deras kroppsdelar bringar lycka och rikedom och  botar de sjuka.

Albino - i skuggan av solen - Johan Bävman

Foto: Johan Bävman

Albino - i skuggan av solen - Johan Bävman

Foto: Johan Bävman

Albino - i skuggan av solen - Johan Bävman

Foto: Johan Bävman

Foto: Johan Bävman

Spöken och trolldom

Tron på spöken och trolldom är djupt rotad i Tanzanias kultur, särskilt på landsbygden. Och för tre år sedan såg landet en kraftig ökning av brott mot albinos (texten är från 2009 red. amn.). Ofta blir de överfallna med grov brutalitet, i vissa fall har kroppsdelar huggits av och de angripna lämnats att förblöda. Enligt officiella källor har mer än 40 albiner mördats i Tanzania. Regeringen och myndigheterna har tagit krafttag mot förövarna och det verkar nu som om våldet mot Tanzanias albinos avtar.

Foto: Johan Bävman

Foto: Johan Bävman

Albino - i skuggan av solen - Johan Bävman

Foto: Johan Bävman

Behov av skydd

Johan Bävman har följt flera albinos i samhällets utkant. På grund av den ljusa hudfärgen blir de ofta uttittade, förlöjligade och utstötta och de kallas ”zeru zeru” – barn till djävulen.

Albinos behöver skydd – mot angripare men även mot solens strålar som är särskilt starka i Afrika. Många människor med albinism, som Saidi Tamin, lider av hudcancer och hans kropp är täckta med sår och tumörer. På grund av hans tillstånd, kan han inte längre arbeta. Tillsammans med sin 13-årige son Ally, lever han nu på allmosor.

Foto: Johan Bävman

Foto: Johan Bävman

Läs mer om Johan och utställningen i hd.ses artikel Brända av solen.
Läs mer om albinism på Wikipedia!

Johan Bävman