Gå till innehållet

Veckans UNICEF-ambassadör, Orlando Bloom

Orlando Bloom besöker Nepal. Foto: UNICEF/Brian Sokol

Varje vecka från och med idag kommer vi att presentera en UNICEF-ambassadör. Och vi börjar med en internationell – Orlando Bloom.

Skådespelaren Orlando Bloom utsågs till UNICEF-ambassadör under 2009, vilket blev det första officiella erkännandet av hans engagemang för barns rättigheter världen över. Även innan han blev ambassadör besökte han nämligen UNICEFs program i Nepal (se bilder från resan ovan och nedan), Ryssland och Bosnien & Hercegovina.

Orlando Bloom föddes i Canterbury, Kent i Storbritannien. Redan i tidig ålder började han studera konst och drama på den brittisk-amerikanska skolan  ”Drama Academy” och därefter på Guildhall School of Music and drama. År 1999 fick han sin dittills största filmroll som Legolas i trilogin Sagan om ringen. Orlandos skildring av Will Turner i Pirates of the Caribbean-filmerna ökade ytterligare på  hans popularitet. Idag har han gjort ett 20-tal filmer, däribland Black Hawk Down och Kingdom of Heaven båda i regi av Ridley Scott och Elizabethtown, regisserad av Cameron Crowe.

Orlando i Nepal

30 november – 9 december 2007 besökte  Orlando  Nepal.  Nepal håller fortfarande på att återhämta sig efter ett tio år långt inbördeskrig, vilket resulterade i 13.000 döda och en mycket begränsad utveckling i landet. Undernäring ligger bakom mer än 60 procent av dödsfallen bland barn i Nepal. Utöver det beräknas 48 procent av barnen vara måttligt eller kraftigt underviktiga. Det har under de senaste åren dock skett en minskning av dödsfallen bland barn. Förbättrad mödravård har även lett till att den tidigare mycket höga mödradödligheten har sjunkit.

Foto: UNICEF/Brian Sokol

Foto: UNICEF/Brian Sokol

Foto: UNICEF/Brian Sokol

Foto: UNICEF/Brian Sokol

Foto: UNICEF/Brian Sokol

Foto: UNICEF/Brian Sokol

Orlando pratar om bristen på rent vatten:

Vi gillar Orlando, gör du?