Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF redo att hjälpa tsunamidrabbade länder i Stilla havsområdet

I morse drabbades Japans nordöstra kust av en av de kraftigaste jordbävningarna i landets historia. Skalvet uppmätte 8,9 och följdes av en enorm tsunamivåg som orsakade stor förödelse i området. Vågen hotar hela Stilla havsområdet och förväntas nå ända fram till Nord- och Sydamerika.

UNICEF redo att hjälpa tsunamidrabbade länder i Stilla havsområdet

I morse drabbades Japans nordöstra kust av en av de kraftigaste jordbävningarna i landets historia. Skalvet uppmätte 8,9 och följdes av en enorm tsunamivåg som orsakade stor förödelse i området. Vågen hotar hela Stilla havsområdet och förväntas nå ända fram till Nord- och Sydamerika.

Tsunamin sköljde in över Japans kust med stor kraft och svepte med sig allt i sin väg – fartyg, hela hus, bilar, lastbilar följde med strömmarna in över land. Dödsfall har rapporterats och siffrorna stiger för varje timme.

Jordbävningen som inträffade cirka en mil ute till havs är den kraftigaste sedan det stora skalv på 9,0 som drabbade Indonesien 26 december 2004 och orsakade den stora tsunami som dödade uppemot 250 000 människor i 14 länder och ödelade hela samhällen.

Minst 20 länder hotas

Tsunamivågor kan ha en hastighet på 800 km i timmen och når snabbt stora områden.

En tsunamivarning har utfärdats i hela Stilla havsområdet och minst 20 länder är i riskzonen för den vågens fortsatta framfart under eftermiddagen.

På varningslistan finns Japan, Ryssland, Filippinernas, Indonesien, Papa Nya Guinea, Australien, Fiji, Mexiko, Nya Zealand, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras, Chile, Ecuador, Colombia, Peru och USA. Dessutom varnas massor av Stilla havsöar.

Redo för akuta insatser

UNICEF övervakar situationen och är beredda att bistå med katastrofinsatser i de länder som drabbas. Förnödenheter och personal finns redan på plats och är redo för akuta katastrofinsatser.

Just nu pågår många katatsrofer världen över. UNICEF finns alltid på plats för att hjälpa drabbade barn och deras familjer.
Stöd UNICEFs katastrofarbete världen över