Gå till innehållet
Laddar…

Veckans ambassadör: Leo Messi, på besök i Haiti

Foto: UNICEF/Susan Markisz

Lionel Messi föddes 1987 i staden Rosario i Santa Fe, Argentina. Hans fars familj härstammar från den italienska staden Ancona, varifrån hans förfader, Angelo Messi, emigrerade till Argentina 1883. Som femåring började han spela för Grandoli, en argentinsk klubb som tränades av hans far.

Som 11-åring blev Messi diagnostiserad med en hormonsjukdom, brist på tillväxthormon, vilket hindrar kroppen från att växa . Vid den här tiden hade det argentinska klubben River Plate visat intresse för spelaren, men då varken klubben eller Messis föräldrar hade råd att betala för hormonbehandlingen valde familjen att istället flytta till Barcelona. Messi var vid åldern 13 år 137 cm lång.

När familjen hade bosatt sig i Spanien fick Messi som 13-åring chansen att pröva sin lycka på Camp Nou. Barcelonas ungdomstränare Carles Rexach imponerades av den unge argentinaren. För att försäkra sig om att Messi inte skulle ansluta sig till någon annan klubb fick han spelaren att signera ett kontrakt skrivet på baksidan av en pappersservett. Barcelona erbjöd sig även att betala för Messis hormonbehandling, något som på den tiden skulle ha kostat familjen mycket pengar.

Som 16-åring debuterade Messi i Barcelonas A-lag. Och den 1 maj 2005, gjorde Messi sitt första ligamål.  Han var då 17 år, vilket gjorde honom till den yngsta spelare i klubben som någonsin gjort mål i La Liga. Efter det har karriären gått spikrakt uppför för den argentinske fotbollspelaren. /Källa: Wikipedia

I mars 2010 utsågs Leo Messi till UNICEF-ambassadör och hans första fältresa gick till Haiti.

Foto: UNICEF/Susan Markisz

Leo träffar barn i Haiti

Den 15 juli 2010, sex månader efter den förödande jordbävningen, besökte Leo Messi Haiti med avsikt att uppmärksamma situationen för barnen i landet.

Leo tillbringade tiden i Haiti på ”Carrefour Aviation”, ett läger där 50 000 haitier som förlorat sina hem då levde. Han pratade med UNICEF-personal på plats om de många utmaningar som återstår efter katastrofen som krävde 220 000 liv. Efter det besökte Messi den argentinska säkerhetsstyrkan som jobbat med att upprätthålla ordning i Haiti efter skalvet.

Messis relativt korta fotbollskarriär har tagit honom till toppen av världsfotbollen. Han utsågs till FIFA World Player of the Year 2009, ett år då han också vann en Golden Ball-utmärkelsen för bästa europeiska fotbollsspelare. I fotbolls-VM i Sydafrika nådde Messi och det argentinska laget kvartsfinalen. Under besöket i Haiti spelade dock Messi en helt annan roll, fast besluten om att använda sin berömmelse för att hjälpa världens mest utsatta barn.

Det finns få platser i världen där barn är lika sårbara som på Haiti. Trots vissa framsteg utsätts över 1,2 miljoner barn för exploatering och våld i detta land. Många bor i tält på platser där de sanitära förhållandena är mycket bristfälliga och de har begränsad tillgång till rent vatten, utbildning och sjukvård.

 

Foto: UNICEF/Susan Markisz

Foto: UNICEF/Susan Markisz

Foto: UNICEF/Susan Markisz

Foto: UNICEF/Susan Markisz

Foto: UNICEF/Susan Markisz

Foto: UNICEF/Susan Markisz

Foto: UNICEF/Susan Markisz

 

Vi gillar Leo Messi, gör du?