Gå till innehållet
Laddar…

Vaccin till barn som flytt från Libyen

För att förhindra att sjukdomar och epidemier sprids i de trånga flyktinglägren vid den tunisiska gränsen, stödjer UNICEF en tre dagars vaccinationskampanj som ska skydda alla barn under fem år mot bland annat polio, mässling, difteri och stelkramp.

Trånga flyktingläger är en perfekt grogrund för sjukdomar och epidemier kan snabbt sprida sig. I lägret Shosha ökar antalet fall av luftvägsinfektioner och diarréer. Tillsammans med Tunisiens hälsomyndigheter ser UNICEF nu till att alla barn under fem års ålder som flytt över gränsen får sitt livsviktiga skydd mot dödliga sjukdomar.

Psykologteam

UNICEs psykologteam arbetar nära tillsammans med vaccinationspersonalen för att undersöka och följa upp situationen för barnfamiljerna. En tredagars psykologutbildning har precis avslutats och står flera nya team redo för uppdrag dygnet runt – på sikt även inne i Libyen.

Skydd mot våld och övergrepp

I samarbete med andra organisationer på plats har UNICEF satt ihop en särskild arbetsgrupp som ansvarar för att skydda barnen i lägren mot våld, övergrepp och exploatering. Man fokuserar särskilt på att skydda ensamkommande flyktingbarn och registrera alla nyfödda.

Sexuella övergrepp har rapporterats och säkerheten i lägren förbättras nu för att garantera ökat skydd till kvinnor, barn och framförallt flickor. Man har bland annat upprättat så kallade ”child-friendly spaces” – särkilda skyddade barnvänliga platser. Alla barnfamiljer ska under den kommande veckan flyttas till ett särskilt tryggt läger.

Vatten och toaletter

Den sanitära situationen är under
kontroll. UNICEF leder arbetet med att förse lägren med toaletter och
vatten och förser dagligen 7 500 människor med dricksvatten.

Allt fler flyktingar

Hittills har över 300 000 människor har flytt från Libyen till grannländerna och UNICEF räknar med att flyktingströmmen ökar. De som redan lämnat landet är främst immigranter som vill ta sig till sina hemländer. Men nu har även libyska familjer som fruktar för sin säkerhet börjat fly våldsamheterna och mer resurser krävs för att kunna hantera situationen vid gränserna.

Väntar på tillstånd

Situaionen inne i Libyen är mycket osäker och förändras hela tiden.
Tillgången till information är mycket begränsad. UNICEF och andra hjälporganisationer har ännu inte tillstånd att
ta sig in i landet.

Hjälp

barnen i Tunisien, Libyen och Egypten – skänk en gåva nu!