Gå till innehållet

Invigning av Luma bibliotek – ett unikt samarbete mellan UNICEF och Retoy!

Förra veckan var det urpremiär för nya Luma-biblioteket i Hammarby Sjöstad som har ett tydligt barnfokus. Genom samarbetet mellan biblioteket, Retoy och UNICEF Sverige kan barnen genom lek lära sig om barns rättigheter, miljö och hållbarhet. Under invigningsdagarna (24-26 mars) gästades biblioteket bland andra av UNICEF-ambassadören Mark Levengood som läste högt ur Pernilla Stalfelts bok ”Lika som bär”, berättade historier från sin barndom och betonade vikten av barns rätt till lek.

Mark läser ur boken "Lika som bär"

UNICEF-ambassadören Mark Levengood läser högt ur boken "Lika som bär" av Pernilla Stalfelt. Foto: UNICEF/Sara Blomqvist

Dessutom bjöds besökarna på våfflor, MUSikal med Snårpan, workshops och lek-och-lärpaket om barns rättigheter.

Snårpan framförde en uppskattad MUSikal. Foto: UNICEF/Maria Kopp

Kristina intervjuar barnen

Kristina från UNICEF pratar med barnen om behov och rättigheter. Foto: UNICEF/Maria Kopp

UNICEF och Retoy har tillsammans med Fanny Davidsson tagit fram lektioner om barns rättigheter riktade till barn i åldrarna 4-7 år. Fanny höll i workshopen ”Jag har rättigheter” där barnen fick lära sig om barnkonventionen och bygga en rättighetsmobil.

Workshop "Jag har rättigheter"

Workshop om barns rättigheter i samarbete mellan UNICEF, Retoy och Fanny Davidsson. Foto: UNICEF/Maria Kopp

Andra programpunkter lyfte upp hållbarhetsfrågor – till exempel en leksaksbytarbazar och leksakstillverkning av återvunnet material. Efter sommaren kommer man genom Retoy även att kunna låna leksaker på biblioteket.

Lek och lär på Luma!