Gå till innehållet

Genombrott för den humanitära hjälpen till Libyen

Ett FN-chartrat fartyg med mat, medicinsk utrustning och personal anlände torsdag eftermiddag till Misrata i Libyen. Tiotusentals människor som drabbats av konflikten kan nu få tillgång till hjälp.

För UNICEFs räkning transporterade fartyget medicinsk och kirurgisk utrustning, som räcker för att behandla 50 000 människor under en månad. Dessutom innehöll fartyget leksaker som ska användas i de säkra barnvänliga platser som UNICEF etablerar, där barnen får hjälp att bearbeta sina svåra upplevelser.

I staden Misrata med sina 300 000 invånare pågår sedan 40 dagar tillbaka hårda strider med hundratals döda och skadade. Tusentals flyktingar är instängda i staden, däribland många utländska gästarbetare och människor som flytt från andra delar av landet. Många saknar tillgång till rent vatten, mediciner och andra viktiga förnödenheter.

– Tiotusentals barn i Misrata och i andra delar av Libyen befinner sig i en mycket farlig situation och betalar ett högt pris, säger UNICEF-chefen Anthony Lake i ett uttalande. Förnödenheterna är en livlina för alla människor som är instängda i konflikten.