Gå till innehållet
Laddar…

Barnminister Maria Larsson besökte idag ”Barnens tält” på Sergels torg

– I vårt land får alla barn gå i skolan. Vi har nu bestämt att även flyktingar får gå i skolan, så svarade barnministern Maria Larsson på barns frågor om rätten att gå i skola när hon idag besökte ”Barnens tält” på Sergels torg.
– Det är även viktigt att barn får vara med sina föräldrar. För barn på flykt blir det extra viktigt att återförenas med sin familj så att alla hamnar på samma ställe, fortsatte hon.

– Är du rik? frågade en skolelev.
– Ja, jag har en lägenhet, svarade Maria Larsson.

Barnen ställde många frågor till Maria

Maria Larsson intervjuades sedan av Expressen som uppmärksammade frågan om barns utsatthet.
– Vi vill tillförsäkra rätten till skolgång och rätten till sjukvård för ensamkommande barn och gömda barn. Vi behöver även fler familjehem och måste därför ge kommunerna vägledning för stöd att erbjuda barn fler familjehem. På frågan om trafficking betonade ministern vikten av samverkan och bland annat samarbetet inom Östersjöstaterna på grund av det stora flödet från Baltikum.

– Trafficking är en fråga som vi inte kan lösa ensamma i Sverige utan måste jobba med internationellt, svarade ministern.
– Även barn som faller offer för trafficking ska omfattas av rätten till skolgång och sjukvård vilket vi nu också har lagt fram som legal grund.

Regeringen utför nu en kartläggning på barnkonventionens status i Sverige för att se om vår lagstiftning stämmer överens med FN:s barnkonvention.
– Barnkonventionen är inte inkorporerad i Sverige, vilket jag som kristdemokrat gärna skulle vilja se. Myndigheterna måste dock agera i enlighet med barnkonventionen, förklarade Maria Larsson avslutningsvis.

Läs mer om ”Barnens tält” och se schema över gäster och aktiviteter.