Gå till innehållet
Laddar…

Intervju med biståndsminister Gunilla Carlsson i ”Barnens tält” på Sergels torg

Biståndsministern Gunilla Carlsson inledde dagens intervju med att uppmärksamma UNICEF:s kampanj i samarbete med Expressen.

-Det är viktigt att visa det engagemang som finns för barn. Därför är det roligt med denna kampanj som handlar om barn både i Sverige och globalt. Det är bra att UNICEF lyfter fram dessa frågor och pressar på oss politiker.

För att bättre nå FN:s millenniemål, inte minst i fråga om att halvera barnfattigdomen, meddelade Gunilla Carlsson om en storsatsning i årets biståndsbudget:

-Vi har nu anslagit en halv miljard kronor till barn och ungdomar. För att nå millenniemålen så måste vi satsa på barnen och bli bättre på att sätta barnen i fokus.

Gunilla Carlsson förklarade vidare att det är viktigt att inte glömma bort de tysta kriserna som faktiskt handlar om mängder av barn som aldrig synliggörs.

-Barn glöms bort i både konflikter och mediabevakningen och kommer därför inte till tals.

”Hur ofta pratar ni om barn på regeringssammanträden?”

-Vi pratar ofta om barn men för lite med barn. Vi politiker är medelålders människor och majoriteten av befolkningen är barn och unga. Vi måste därför ha en klok politik.

”Vad tycker du om att det idag finns ca 1,2 miljoner barn som utsätts för trafficking varje år?”

Det är fråga om en enorm sårbarhet som bottnar i fattigdom och i en efterfråga i den rika delen av världen. Vi måste bidra genom att minska fattigdomen och lyfta fram dessa frågor. Därför måste vi jobba med organisationer som kan uppmärksamma oss på det området. Statistiken är förfärande med mängder av mörkertal och tyvärr har vi inte riktigt koll på dessa siffror.

”Gör regeringen tillräckligt?”

-Ja, vi jobbar med trafficking inom Sverige och EU. Det handlar om att skapa en bättre värld för alla barn. Jag hoppas att frågan om barn genomsyrar politiken. Jag har själv en tonårsdotter som utmanar mig gällande många frågor. Vi måste bli duktigare på att lyssna på barn, avslutade Gunilla Carlsson och tillade:

– Jag måste själv bli duktigare på att aktivt söka upp och lyssna på både barn och unga.

Läs mera om intervjun i Expressens artikel: ”Biståndsministern: En halv miljard till barn och ungdomar”

Läs mer om ”Barnens tält” och se schema över aktiviteter och gäster.