UNICEF_Thame-575x419.jpg

Aye Nandar Win är tillbaka

i skolan i Burma

UNICEF är en av få organisationer som arbetar med humanitär hjälp och barnrättsfrågor inne i Burma (också kallat Myanmar). Efter cyklonen Nargis förödelse 2008 har vi kämpat för att bygga upp vardagen för barnen och arbetet med att ge alla barn en utbildning fortsätter. 11-åriga Aye Nandar Win är ett av alla de barn som nu kunnat återvända till skolan.

Skribent |

Publicerad |

2011 05 30

Uppdaterad |

2011 05 30

Aye Nandar Win är tillbaka i skolan i Burma

– Jag älskar den här skolan! Jag älskar rummen, färgerna, min bänk – ja allt, säger berättar Aye Nandar Win, 11 år, som går i femte klass i UNICEFs nya skola i byn Didier. Foto: UNICEF/Thame

UNICEF är en av få organisationer som arbetar med humanitär hjälp och barnrättsfrågor inne i Burma (också kallat Myanmar). Efter cyklonen Nargis förödelse 2008 har vi kämpat för att bygga upp vardagen för barnen.

En av de viktigaste uppgifterna har varit att ordna nya skolor som är bättre och säkrare än de gamla. Under 2009 har vi därför byggt 46 specialritade jordbävningssäkra skolor som ska ungera som modeller för den framtida utvecklingen av skolorna i Burma. Modellskolan i byn Didier har blivit så populär att föräldrar i grannbyarna skickar dit sina barn. Antalet elever har ökat från 72 till 136 sedan skolan invigdes i juni. Skolan har sex klassrum, bibliotek, lekplats, rent vatten och toaletter.

– Jag älskar den här skolan! Jag älskar rummen, färgerna, min bänk – ja allt, säger berättar Aye Nandar Win, 11 år, som går i femte klass i UNICEFs nya skola i byn Didier.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.