Gå till innehållet
Laddar…

Unicef kräver fri lejd till flyktingar i Sudan

Släpp fram humanitär hjälp till flyktingarna i gränstrakterna mellan norra och södra Sudan. Den uppmaningen riktar UNICEF i Sudan till de båda regeringarna.

— Det är mödrar och barn som betalar det högsta priset när den humanitära hjälpen inte släpps fram, säger Nils-Arne Kastberg, chef för Unicef i Sudan.

Han vänder sig nu till norra och södra Sudans regeringar och uppmanar dem att tillåta humanitära insatser för de delar av befolkningen som har drabbats av de pågående striderna i gränsområdena. Tiotusentals människor har blivit internflyktingar till följd av de senaste veckornas stridigheter i bland annat Abyei, Kadugli och andra delar av södra Kordofan. Enligt Unicef har Sudanesiska folkets befrielsearmé (SPLA), Sudans armé och andra militära grupper begått handlingar som klart strider mot överenskomna internationella principer.

UNICEF har tillgång till förnödenheter och personal på plats för att snabbt kunna bistå med livsviktig hjälp till de drabbade flyktingarna.

— Det enda som krävs är att de militära styrkor som nu blockerar denna möjlighet släpper fram hjälpen, säger Nils-Arne Kastberg.

Han hoppas att den dialog som nu har inletts mellan de båda presidenterna – Omar Hassan al Bashir och hans sydsudanesiske motpart Salva Kiir – ska leda till att de beordrar sina styrkor att släppa fram hjälp till de utsatta flyktingarna.

Efter år av inbördeskrig mellan regeringen i norr och gerillan i söder, ska södra Sudan bilda en egen stat den 9 juli. Men samtidigt har spänningarna ökat i gränsområdet, som är bördigt och oljerikt, och som båda sidor vill göra anspråk på.