Gå till innehållet
Laddar…

Marynka föddes frisk trots att hennes mamma har hiv

Tack vare våra effektiva behandlingsmetoder föds idag friska barn till mammor som lever med hiv. Marynka är en av dem. ”Viruset hade redan inneburit så många tråkigheter i mitt liv, och jag ville inte att det skulle bli likadant för mitt lilla barn”, berättar Olga, en ung mamma i Ukraina.

Mamma Olga från Ukraina har hiv. Men lilla Marynka föddes frisk. Foto: UNICEF/Pirozzi

Mamma Olga från Ukraina har hiv. Men lilla Marynka föddes frisk. Foto: UNICEF/Pirozzi

UNICEF arbetar både för att förhindra spridningen av hiv och med stöd till de som drabbas. Vi bygger ut mödravårdscentralernas program som hindrar överföring av hivsmitta från mamma till barn, arbetar för att fler barn med hiv ska få bromsmediciner och informerar ungdomar om hur de kan skydda sig. Det effektiva behandlingsprogrammen med bland annat bromsmediciner till mammor och spädbarn skyddar de små under både själva graviditeten, förlossningen och amningen. På så sätt räddas många små barns liv.

Redan när mamma Olga var 25 år blev hon smittad med hiv. När hon senare fick reda på att hon var gravid begav hon sig genast till staden Odessas hiv/aids-center och sa till dem: ”Snälla hjälp mig rädda mitt barn.” Tack vare det är Marynka idag en frisk femåring och Olga en stolt mamma.