Gå till innehållet
Laddar…

UNICEFs chef om bildandet av Sydsudan

Den 9 juli 2011 blir Republiken Sydsudan självständigt. Här nedanför kommenterar UNICEFs chef Anthony Lake bildandet av den nya nationen.

UNICEFs chef Anthony lake

”Imorgon är en historisk dag för folket i Sydsudan. Efter många år av konflikter skapas ett nytt land, med hopp om en fredlig och rik framtid för alla medborgare. Imorgon kommer barn som hittills bara har upplevt krig att få en chans att leva i fred.

Fyra miljoner barn – vilka utgör 50 procent av den totala befolkningen – kommer att bo i denna nya nation. Vi måste göra vår del för att hjälpa ”självständighetsgenerationen” att få ett bra liv. Utmaningarna är många.

Ett av nio barn i Sydsudan dör innan sin 5-årsdag. Hundratusentals är berövade sina rättigheter till grundläggande saker, som skolgång, hälso- och sjukvård. Dessutom är många fortfarande flyktingar. Deras familjer bor i läger och vågar inte återvända till sina hem på grund av fortsatta konflikter.

Det är till alla dessa barn vi måste rikta vår förnyade uppmärksamhet och våra insatser. UNICEF kommer att göra allt för att stödja Sydsudans regering i dess ansträngningar för att förbättra barns liv och skydda deras rättigheter. Vi får inte svika barnen i den nya nationen.”

Anthony Lake, New York, 8 juli 2011

Läs mer om bildandet av Sydsudan här.