Gå till innehållet
Laddar…

Kolera hotar barns liv i Somalia

Antalet kolerafall ökar i södra Somalia och utgör ett dödligt hot för redan undernärda barn. UNICEF och WHO trappar nu upp insatserna på bred front för att förhindra spridningen.

Koleran frodas under dåliga förhållanden

Det är främst barn under fem års ålder som drabbas av den extremt smittsamma sjukdomen kolera som ger vattentunna diarréer. Koleran frodas när det råder dåliga sanitära förhållanden, brist på rent vatten och människor tvingas bo tätt inpå varandra. När människor dessutom är undernärda får koleran ännu lättare fäste och dödstalen växer. Även andra vattenburna sjukdomar som ger diarréer kan under sådana förhållanden utgöra ett dödligt hot, särskilt för små barn.

I flera regioner i södra Somalia har antalet fall med akuta diarréer ökat dramatiskt under de sista månaderna. I huvudstaden Mogadishu ökar antalet bekräftade fall av kolera. För närvarande bedöms dock de olika fallen av kolera att vara under kontroll.

Bristen på rent vatten förödande

FN-organen arbetar nu för att spåra upp nya kolerautbrott i de nya bosättningar – överfulla med internflyktingar – som har vuxit upp i Mogadishu på senare tid. Behovet av fler mobila kliniker, som kan ge alla dessa människor hälsovård, är mycket stort.

Det senaste stora kolerautbrottet i Somalia var 2007, då 67 000 fall rapporterades. På senare år har man kunnat förhindra allvarliga utbrott i Mogadishu genom att klorera dricksvatten och förbättra de sanitära förhållandena. Men situationen är nu åter kritisk, med hundratusentals internflyktingar och en akut brist på rent vatten.

— Inget barn ska behöva dö av diarré. Ändå är det den tragiska verkligheten för många somaliska barn som är allvarligt undernärda. Det är en dödlig kombination, säger Rozanne Chorlton, chef för UNICEF i Somalia.

— För att rädda barns liv ser vi till att rent vatten, sanitet och hygien samt grundläggande hälsovård är integrerad i hela vår katastrofinsats.

UNICEF och WHO trappar upp insatserna

UNICEF och WHO har försett 13 sjukhus med medicinsk utrustning och vätskeersättning för behandling mot kolera. Ytterligare utrustning och medicin, som gör det möjligt att behandla 100 000 kolerafall, kommer till de södra delarna av Somalia inom kort.

UNICEF distribuerar också just nu vattenreningsutrustning som räcker till 48 000 familjer. Det rör sig till exempel om klorin, vattenreningstabletter och tvål. 217 vattenkällor har renats med klorin och nära 500 000 internflyktingar i Mogadishu får varje dag rent vatten via 58 vattenstationer.

Ge en gåva till katastrofarbetet i Östafrika här