UNICEF_Shehzad-Noorani_projekt-575x383.jpg

Fristad för barn som flytt

från krig och terror

När kriget i Afghanistan spred sig över gränsen till Pakistan flydde närmare 200 000 pakistanier från sina hem i bergen. För att hjälpa barn som har varit med om hemska upplevelser har UNICEF startat barncentret Flowers i staden Peshawar. Finansieringen kommer från IKEA Foundation.

Skribent |

Publicerad |

2011 08 22

Uppdaterad |

2011 08 22

Fristad för barn som flytt från krig och terror

Rädd för att dö

Ziaullah är bara åtta år men har redan hunnit uppleva krigets fasor. Hans familj är bönder och när striderna bröt ut tvingades de fly från sin hemby. Det var i sista sekunden. Deras hus bombades och många av Ziaullahs släktingar dog.

– Jag vet inte varför, säger Ziaullah oroligt. Jag trodde att jag också skulle dödas, eftersom så många andra dödades. Jag var rädd att mina föräldrar som jag älskar så mycket också skulle dö, och att jag skulle bli helt ensam kvar.

Farligt liv på gatorna

Ziaullahs familj tog sig till Peshawar, Pakistans näst största stad. Livet i staden är mycket svårt för flyktingarna. Det saknas bostäder och jobb och få av flyktingbarnen har möjlighet att börja skolan. Många av dem fördriver sina dagar på gatorna där de riskerar att bli utsatta för våld och övergrepp, och där droger lätt blir en tillflykt.

UNICEF_Shehzad-Noorani_projekt-575x383.jpg
Bilden visar en afghansk flicka som precis som Ziaullah flytt till Pakistan.Foto: UNICEF/Noorani

Bilden visar en afghansk flicka som precis som Ziaullah flytt till Pakistan. Foto: UNICEF/Noorani

En fristad för barnen

Nu tillbringar Ziaullah sina dagar på barncentret Flowers. Genom UNICEF ger IKEA Social Initiative barncentret ekonomiskt stöd. Här får barnen gå i skola, hälsovård, hjälp att bearbeta trauman – och kanske viktigast av allt: Flowers är en fristad där barn får vara just barn.

– På gatorna är jag alltid rädd, men här på Flowers känner jag mig lycklig, berättar Ziaullah.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.