tva-flickor-stjal-490.jpg

Skribent |

Publicerad |

2011 08 22

Uppdaterad |

2011 08 22

Varför händer inget med lagförslaget om skolgång för alla barn - även gömda?

Nu är det skolstart för alla barn i Sverige. Eller nästan alla. Barn som lever gömda eller papperslösa i vårt land har inte rätt till skolgång. Detta trots att vi förbundit oss att följa barnkonventionen som slår fast att alla barn som befinner sig i ett land har samma rättigheter. Inget barn får diskrimineras. Det innebär att oavsett om ett barn är svensk medborgare, fast bosatt eller lever här utan tillstånd, så har han eller hon rätt till utbildning. Anledningen till detta är att inget annat land än just det land som barnet nu befinner sig i kan garantera barnet skolgång.

Flera utredningar har gjorts angående detta, FN:s barnrättskommitté har kritiserat Sverige för diskriminering av barn och organisationer som UNICEF har drivit på i frågan under flera år. Men från regeringen hörs nu inget. Detta trots att det har gått ett år sedan remissvar lämnades på ett konkret lagförslag om alla barns rätt till skolgång.

Det är av förklarliga skäl svårt att få fram uppgifter om hur många barn det handlar om. Enligt den statliga utredningen som gjordes förra året (SOU 2010:5 Skolgång för alla barn) handlar det om ca 2 000 – 3 000 barn. Förutom den kunskapsmässiga och pedagogiska betydelsen av utbildningen så är skolan viktig för att utvecklas socialt och psykiskt. Ett barn som lever gömd befinner sig i extrem osäkerhet, ovisshet och hopplöshet. De vuxna som finns runt omkring är själva förtvivlade och klarar ofta inte att ge barnet struktur och rutiner i vardagen. Det kan skolan hjälpa till med. Skolan kan bli ett andrum för barnet och skapa någon form av ordning i kaoset.

Det handlar om alla barns lika värde.

/Christina Heilborn, Chef Opinion och påverkan

Lyssna på Christina i SR Ekot när hon intervjuas om frågan.

Var med och stöd vårt krav på gömda och papperslösa barns rätt till skolgång genom att gilla/dela denna bloggpost. (Har du ej Facebook, ge ditt stöd i kommentarsfältet).

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.