Gå till innehållet
Laddar…

Matkuponger till barnfamiljer i södra Somalia

Över 336 000 barn lider nu av undernäring i södra Somalia och omfattningen av svältkatastrofen kräver nya smarta innovationer som kan förhindra att fler barn dör. UNICEF har börjat dela ut matkuponger eller ekonomiska bidrag till drabbade familjer.

UNICEF arbetar för fullt i området och kämpar för att nå ut till och hjälpa alla de barn och familjer som drabbats av torkan i södra Somalia.

– Det som krävs är innovationer som hjälper oss att nå ut till många –  i stor skala, säger Rozanne Chorlton  som är UNICEFs chef i Somalia.
– Bristen på mat på den lokala marknaden har medfört att priserna ökat dramatiskt under det senaste året och då kan matkuponger och ekonomiska bidrag hjälpa till att få fart på handeln och uppmuntra lokala handlare att köpa in mer mat till överkomliga priser.

Skolbarn får också kuponger

Den här månaden kommer UNICEF att dela ut matkuponger eller ekonomiska bidrag till 15 000 familjer i nedre och mellersta Juba och i nedre Shabelle. Bidragen kommer att fördelas via lokala Hawala – ett pålitligt juridiskt betalningssystem. Processen kommer att övervakas noggrant för att försäkra att bidragen når dem som är allra mest utsatta.

Eftersom skolmåltidssystemet inte fungerar nu kommer dessutom över 15 000 skolbarn att få matkuponger så att de kan få ett mål mat under skoldagen. Det kan också motivera fler barn att gå till skolan.

Mer pengar behövs

UNICEF planerar att utöka det här projektet för att kunna nå minst 140 000 barn i de värst drabbade områdena. 500 mat- och näringscenter ska få utrustning och man ska dela ut en extra ranson soyablandning som innehåller rikligt med micronäringsämnen och kolhydrater. 97 000 människor får redan den här blandningen och för varje vecka når hjälpen allt fler, itakt med att mer förnödenheter når fram till de allra värst drabbade områdena i södra delen av landet. Men för att kunna nå alla behövande behövs mer pengar.

Din hjälp behövs. Ge en gåva till barnen som drabbas av torkan i Östafrika.