Default hero image

Nya häftiga regn och fortsatta översvämningar förvärrar katastrofen i Pakistan där hjälparbetet nu trappas upp. UNICEF delar dagligen ut livsviktiga förnödenheter till barn och familjer i de drabbade områdena. Bland annat hundratusentals liter rent vatten

Skribent |

Publicerad |

2011 09 15

Uppdaterad |

2011 09 15

Livsviktig hjälp når barn som drabbas av översvämningar Pakistan

5,4 miljoner människor är nu drabbade av vattenmassorna och av dem är 2,7 miljoner barn. I provinsen Singh har fler än 300 000 människor tvingats fly från sina hem. Många bor nu utspridda i tillfälliga tält längs vägkanterna, i skolor och i andra offentliga byggnader nära sina hem. De kommer inte att kunna återvända på länge.

Barnen hotas av sjukdomar och epidemier

De största behoven just nu är rent vatten, toaletter, hälsovård och näringstillskott. De barn som bor i flyktingläger är allra mest sårbara och hotas nu av sjukdomar som diarré och mässling. Många av barnen drabbas för andra gången av översvämningar.

– UNICEF är redan på plats och hjälper barnen med rent vatten och vaccinationer, men vi måste öka insatserna och göra mycket mer – och göra det snabbt – med alla tänkbara medel, säger UNICEFs chef i Pakistan, Dan Rohrmann.

Barn i fattiga och utsatta familjer hör till dem som drabbats värst av översvämningarna i södra Pakistan och de behöver omedelbar hjälp. Tillgången till samhällsservice är minimal, men förnödenheter är på väg in.

UNICEF levererar rent vatten

UNICEF levererar dagligen cirka 200 000 liter vatten till cirka 40 000 människor. Under de närmaste dagarna kommer ytterligare 40 tankbilar att sättas in. Det innebär väldigt många fler kommer att få rent dricksvatten så att spridningen av vattenburna sjukdomar kan förhindras. UNICEF har också distribuerat 50 000 vattenreningstabletter.

100 000 barn har vaccinerats

UNICEF har redan delat ut 60 000 antiinsektsbehandlade myggnät som skyddar mot malaria och den här veckan leverar ytterligare 80 000 nät. Mobila hälsoteam har vaccinerat 100 000 barn mot mässling och polio och samtidigt har UNICEF skickat i väg mediciner som räcker till 500 000 människor, plus 977 paket med utrustning för nyfödda.

– UNICEF ökar nu katastrofintserna i området och kommer att arbeta tillsammans med regeringen och andra partners för att se till att hjälpen når de allra mest sårbara och värst drabbade barnen, säger Dan Rohrmann.

Hjälp oss sprida nyheten om Pakistan genom att dela på facebook och twitter.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.