Gå till innehållet
Laddar…

Somalia har högst barnadödlighet i världen

Enligt den rapport som UNICEF och WHO presenterade förra veckan har barnadödligheten i världen minskat med 35 procent sedan 1990. Det gäller dock inte för Somalia där 18 procent av alla barn under fem år dör av orsaker som skulle kunna förebyggas.

Barnen drabbas alltid värst

År av konflikter, politisk instabilitet och återkommande torka har gjort att Somalia nu är världens svåraste land att överleva i. Enligt rapporten som presenterades av UNICEF och WHO förra veckan har barnadödligheten i världen totalt sett minskat men Somalia är ett av undantagen. Siffror visar att av 1 000 barn under fem år dör 180 barn av sjukdomar som skulle kunna förebyggas.

– Även innan svältkatastrofen dog ett av sex barn innan de fyllt fem år. Det rimligt att tro att de siffrorna nu kommer att bli ännu högre. Säger Rozanne Chorton, chef för UNICEF i Somalia.

I de svårast drabbade områdena i södra Somalia är nu 1,5 miljoner barn i behov av hjälp och 336 000 av dessa barn lider av akut undernäring. Men det är inte bara torka och svält som gör att barn inte överlever i Somalia. Redan innan svältkatastrofen på Afrikas horn var barnadödligheten den högsta i världen. Över 70 procent av befolkningen saknar tillgång till rent vatten och bara en tredjedel av alla barn under ett år vaccineras mot dödliga sjukdomar som mässlingen. Dessutom är det knappt en tredjedel av alla barn som går i skolan.

– Det är ingen tvekan om att Somalia är en av de svåraste platserna för barn att överleva på, fortsätter Rozanne Chorlton.

Regnperiod innebär ökad risk

Snart kommer troligtvis regnperioden och i och med det ökar risken för sjukdomar som malaria och lunginflammation. Redan under sommaren har utbrott av dödliga sjukdomar som mässling, malaria, lunginflammation och diarréer ökat kraftigt.  Eftersom undernärda barn löper större risk att dö av infektioner på grund av nedsatt immunförsvaret är det troligt att barnadödligheten går upp ytterligare den närmaste tiden.

Långsiktigt arbete kan vända siffrorna

UNICEF har arbetat på plats i Somalia sedan 1972 och efter att regeringen i landet kollapsade 1992 har vi tillsammans med lokala organisationer arbetat långsiktigt för att ge barn en ljusare framtid. Trots att UNICEF i samband med svältkatastrofen har ökat insatserna inom hälsovård, näring och utbildning krävs ytterligare ansträngningar för att tillgodose barns och kvinnors behov.

– För att rädda barns liv och förhindra att något liknande händer igen och krävs stora investeringar i Somalias framtid. Sådana investeringar måste börja med barnen, som alltid är de som drabbas hårdast i svält och katastrofer, avslutar Rozanne Chorlton.

Var med i kampen för alla barns rätt att överleva och utvecklas. Stöd UNICEFs långsiktiga utvecklingsarbete världen över.