Gå till innehållet
Laddar…

1,5 miljoner barn drabbade efter tyfoner över Filippinerna

UNICEF är på plats och hjälper barn och familjer som drabbats av översvämningar till följd av tyfonen Nalgae som drog fram över Filippinerna för en dryg vecka sedan. Vatten- och hygienpaket har delats ut och ett intensivt arbete med att förhindra smittspridning har inletts.

”Förnödenheterna kommer fram och den viktigaste uppgiften nu är att snabbt upptäcka spridning av sjukdomar samt att se till att barnen kommer tillbaka till skolorna.” säger Vanessa Tobin, chef för UNICEF i Filippinerna

El- och telefonledningar är nedrivna och det är svårt att ta sig fram i det översvämmade området. Det råder brist på mat, medicin, rent vatten, skydd och andra förnödenheter. De vatten- och hygienpaket som delas ut innehåller vattenreningstabletter men också hygienartiklar som tvål, blöjor, tandborstar och tandkräm. Artiklar som behövs för att människor trots de svåra förhållandena ska kunna klara att sköta sin hygien och därmed hålla sjukdomar borta.

Den senaste tiden har Filippinerna varit hårt drabbad av katastrofer. Sedan slutet av september har flera tyfoner dragit fram över landet. Den senaste veckan har 59 dödsfall rapporterats och totalt är omkring 1,5 miljoner barn drabbade. På en del håll har vattnet sakta börjat dra sig tillbaka men på de flesta håll är stora ytor fortfarande dränkta i stillastående vatten.

”Stora ytor med stillastående vatten innebär en stor risk för infektionssjukdomar och diarréer, speciellt för barnen” säger Vanessa Tobin.

UNICEFs katastrofteam besöker just nu de översvämningsdrabbade områdena för att säkerställa att hjälp i form av näring, rent vatten och sanitet når de drabbade familjerna. Man arbetar tillsammans med regeringen och lokala myndigheter för att på bästa sätt klara situationen. Igår delades 3 000 hygienpaket och 3 000 vattenpaket ut och arbetet fortsätter. Tyfonen har fört med sig stora skador och som vanligt är det barnen som är värst utsatta.

Ge en gåva till vårt katastrofarbete