Gå till innehållet
Laddar…

Gratis skola på gång till alla barn i Haiti

Haitis regering har tagit ett stort steg framåt i arbetet med att slopa skolavgifterna för alla barn i landet. När höstterminen nu startade i oktober får 772 000 barn gratis skolundervisning. UNICEF påskyndar utvecklingen och bidrar med skolmaterial och lärare.

Nu börjar det första fullständiga skolåret sedan jordbävningskatastrofen krossade Port-au-Prince och vardagen kollapsade runt barnen. Sedan dess har UNICEF kämpat hårt för att alla barn ska komma tillbaka till skolan igen och redan förra hösten fanns provisoriska tältskolor och lärare på plats för eleverna.

Nytt hopp för landets unga

För att utveckla utbildningen och bygga ett skolsystem som är gratis och tillgängligt för alla barn i Haiti, samarbetar UNICEF med olika myndigheter och organisationer. Och utvecklingen går framåt steg för steg. I år får 772 000 barn gratis skola. UNICEF har utbildat 15 000 lärare och försett 750 000 barn med skolväskor och skolmaterial.

– Utbildning är en förutsättning för utveckling – för barnen och deras familjer, samhället och för hela Haitis återuppbyggnad och framtid, säger UNICEFs chef i Haiti, Françoise Gruloos-Ackermans.
 

Skolmat till över en miljon barn

En undersökning som gjorts nu 1 ½ år efter den stora jordbävningskatastrofen visar att nästan hälften av landets befolkning kämpar för att ha tillräckligt att äta. I nära samarbete med World Food Programme, WFP, ser UNICEF till att 1,1 miljon elever får gratis skolmat varje dag.

– För fattiga familjer är matkostnaden mycket hög nuförtiden, berättar Françoise Gruloos-Ackermans. Så att ge barnen ett näringsriktigt måltid i skolan ökar inte bara prestationen, utan förbättrar också familjeekonomin.

Stöd vårt arbete för alla barns rätt till överlevnad och utveckling.

 

Hjälp oss att göra fler uppmärksamma på UNICEFs arbete för barnen genom att gilla eller dela nyheten: