Gå till innehållet
Laddar…

Veckans undanflykter – ”Hon kanske håller på att få en tand”

”Mitt barn gråter och utagerar efter att ha tvingats till umgänge med sin drogpåverkade, misshandlande pappa varje helg. Nu ska han snart ha rätt till att ha vårt barn helt själv utan tillsyn, fast han är tung narkoman, för att de har vägrat se varningssignalerna. Socialtjänstens personal hittar på ursäkter till mitt barns reaktioner för att slippa se, slippa konfrontera, slippa ta ansvar eller göra något för barnet bästa ”Hon håller kanske på att få en tand” eller ”Hon kanske håller på att bli sjuk”. Jag förstår inte hur ansvariga chefer kan sitta och skratta en förtvivlad mamma rakt i ansiktet och ignorerar förälderns oro”, ”förtvivlad mamma”.

”En familj har haft det extra tufft och mamman har missbrukat för 10 år sedan. Hennes äldsta dotter har sagt flera gånger att hon vill ta livet av sig. Hon har stått på taket på skolan två gånger och hotat med att hoppa två gånger på kort tid. Hon är 12 år och jag har bra kontakt med henne, vi går på bio och spelar tv-spel eller bakar ibland. Tjejen säger att hon blir mobbad i skolan och jag samt hennes mamma har varit där och pratat med rektorn och personal om situationen. Men ingenting händer”, ”plastmorbror”.

”Jag möter i mitt arbete som läkare ofta traumatiserade, förtvivlade och panikslagna barn i asylprocesser. En 16-årig pojke som varit på flykt från Afghanistan i mer än ett år och bevittnat hur fadern avrättats. Dublinärende, vid två tidigare tillfällen varit i Ungern där han förvarades inlåst under fängelseliknande former och tvingades dela rum med vuxna kriminella i åldern 18 – 25 år. Han utsattes för upprepade grova sexuella övergrepp, våldtäkter samt misshandel medan vakterna såg på utan att skydda honom. Pojken lider starkt av PTSD (posttraumatiskt stressyndrom) i form av flashbacks, panikångest och sömnlöshet. Han är förtvivlad och chockad över att Sverige för andra gången sänder honom tillbaka till Ungern trots att han berättat vad som hänt honom där. Han har fått avslag på sin asylansökan”, ”läkare”.

”Vi tror inget händer i Sverige vi tror att vi är så bra på allt. Min son blev utsatt för sexuella övergrepp på fritids av ett annat barn. Fritids hade fått en föraning om vad som hände. Fritids anmälde men inte skolan för skolan ansåg inte att de behövde för det hade inte hänt i skolans lokaler. Pojken som gjort övergreppen gick kvar i samma klass. Hans föräldrar vägrade samtal så då fick vi vara utan en lösning på plats. Skolan tänkte mer på förövaren och hans familj än offret. Skolpersonalen gjorde klart för oss som föräldrar att detta var en mycket jobbig situation för dem”, ”besviken mamma”.

Idag publicerar vi några av de undanflykter som vi har fått in under veckan som gått. UNICEF har varken mandat eller resurser att agera i enskilda fall men vi tar gärna del av fallen för att lyfta fram principiella frågor i vårt påverkansarbete. Vi går inte heller in och undersöker underlaget bakom dessa undanflykter, eller om uppgifterna i sig är sanna eller falska.

Däremot kan vi konstatera att samtliga fall är exempel på hur barns rättigheter kränkts. Bortförklaringar och undanflykter har drabbat barnen, trots att de har rätt att bli lyssnade på och skyddas mot alla former av våld och kränkningar. Myndigheter vars verksamhet berör barn måste ta sitt ansvar. De måste även ta barns rättigheter på allvar. I ansvaret åligger att skydda barn och unga och förverkliga deras rättigheter. Om barnkonventionen blev svensk lag skulle myndigheterna vara tvungna att tillämpa den och även kunna ställas till svars om de valde att strunta i den.

Har du redan skrivit under protestlistan på undanflykter på Facebook, uppmana dina vänner om att göra det!

Sprid gärna vår kampanjfilm vidare som ger exempel på fler undanflykter! Och sprid denna post genom att ”gilla” och dela den.