Gå till innehållet
Laddar…

”Vi är en av få kommuner som kommer att gå så här långt för barnens rättigheter”

Foto: Emma von Corswant/UNICEF

En vecka har gått sedan vi drog i gång vårt eget ”realtidsgräv” om undanflykter. Det är lätt att känna hopplöshet inför alla rapporter vi nås av om barn som far illa, där de som borde ta ansvar inte gjort det utan kommer med undanflykter och bortförklaringar. Man reagerar med ilska och sorg över att så många barn i Sverige lever utan skydd och stöd från den vuxna omgivningen. Alla de berättelser som vittnar om utsatta barns verklighet – om våld, övergrepp och kränkningar – måste lyftas fram. De är viktiga för att vi ska förstå att det rör sig om verkliga och aktuella problem. Men vi får inte glömma alla de exempel som visar på en stark vilja och handlingskraft när det gäller att prioritera barns behov och rättigheter. Det finns flera sådana exempel. Dagens undanflykt är därför inte en undanflykt. Här kommer ett bra exempel från Älvkarleby kommun. Vi hoppas att fler kommuner tar efter:

Barn som omhändertas för samhällsvård ska få stärkta rättigheter i Älvkarleby kommun” uppger Arbetarbladet den 27 oktober.

Enligt artikeln ska de barn som placeras i familjehem eller på behandlingshem i Älvkarleby kommun ska få rätt till en egen socialsekreterare, en hälsoundersökning och en plan för att kunna lyckas med studierna i skolan. Man ska också hitta rutiner för att bli bättre på att upptäcka missförhållanden i tid. Dessutom ska alla familjer som tar emot barn få utbildning och stöd. Det här förslaget röstades fram av ett enigt kommunfullmäktige den 26 oktober. Ordföranden för utbildnings- och omsorgsnämnden, som ansvarar för de här frågorna, uppger att kommunen redan till stor del arbetar på det här sättet vilket har gjort det lätt att ställa sig bakom förslaget. Politikern Ann-Cathrin Larsson, som har skrivit förslaget, uppger att hon är väldigt glad över bifallet: ”Vi är en av få kommuner som kommer att gå så här långt för barnens rättigheter”.

Tack till alla ni bloggare som engagerat er i kampanjen hittills, bland andra:

Erik Laakso, läs hans tänkvärda bloggpost: Vilken #undanflykt gömmer du dig bakom?
Helena Bargholtz, Man skall inte skylla ifrån sig
Naimiez, Tag ställning du också!
Hanna och Lina, Jag gillar inta att man skyller ifrån sig!
Cattnoslin, There is nothing more tragic in this world than to know right and not to do it

Och här är en lista på alla bloggare, tack alla!

Fler som engagerar sig behövs. Dela gärna vår film vidare, tipsa dina vänner om att skriva under vår protestlista på Facebook eller var med oss och blogga mot undanflykter.

Ps. Glöm inte att gilla bloggposten!