Gå till innehållet

Allt fler barn dödas och skadas i Somalia

UNICEF är mycket oroade över de senaste veckornas upptrappade attacker och skottlossning som allvarligt förvärrat situationen för barn och civila i Somalia. De stridande parterna uppmanas att omedelbart sluta döda, skada och våldta barn.

Antalet dödade barn har fördubblats

Enligt FN har 24 barn dödats under oktober, vilket är en fördubbling jämfört med tidigare månader under året. Antalet allvarligt skadade barn har också ökat kraftigt med så många som 58 barn under oktober. Under 2011 har sammanlagt över 100 barn dödats och 300 skadats allvarligt.  De här siffrorna gäller antalet rapporterade skador och dödsfall och UNICEF menar att det finns ett mörkertal.

Rekrytering av barnsoldater och våldtäkter

En annan anledning till oro är rekryteringen av barnsoldater och sexuella övergrepp på barn och kvinnor. FN rapporterar att över 600 barn har rekryterats till väpnade styrkor och ytterligare 200 barn, främst flickor, har blivit våldtagna.

– Den upptrappade konflikten innebär att situationen blir allt farligare för barnen, berättar Sikander Kahn, chef för UNICEF i Somalia. I enlighet med internationell lag ber vi de stridande parterna i landet att omedelbart sluta döda, lemlästa, våldta och utnyttja barn som soldater. 

Striderna hindrar också den humanitära hjälpen till alla de barn och familjer som redan drabbats hårt av svältkatastrofen.

– Vi uppmanar alla parter att se till att vi kommer fram med livsavgörande hjälp och förnödenheter, säger Sikander Kahn.

Hjälp UNICEF att fortsätta de livsviktiga insatserna för barnen i Afrikas horn. Skänk pengar till vårt katastrofarbete.

Hjälp oss att göra fler uppmärksamma på UNICEFs arbete för barnen genom att gilla eller dela nyheten: