Gå till innehållet
Laddar…

Nötkrämen som räddar barns liv

Bereket, tio månader, behandlas med jordnötskräm. Foto: UNICEF/Indrias Getachew

35 procent av alla barn som dör i Etiopien gör det på grund av undernäring. 1 av 3 etiopiska barn under fem år lider av kronisk undernäring. Det blev uppenbart när vi idag besökte en by utanför Harar i östra Etiopien. Torkan har slagit hårt mot regionen och 6000 barn lider av undernäring bara här. Men det är framförallt bristen på information som gör att barnen blir undernärda. Vi fick vara med på en så kallad ”health consultation”, där en av UNICEFs hälsoarbetare vägde barnen (under två års ålder) i byn och mätte deras armomfång. Det gör man för att kunna följa barnens viktkurva och för att förebygga undernäring. Hon informerade även alla mammor och pappor om amning och gav olika hälsoråd. Många mammor tror att den så kallade ”råmjölken” som rinner till precis efter förlossningen inte är nyttig, så därför gör många sig av med den. Det gör att många nyfödda går miste om viktiga mineraler och vitaminer som finns i råmjölken.

De barn som riskerar att dö av undernäring får komma till den UNICEF-finansierade hälsokliniken på en särskild undersökning varje vecka tills dehar återhämtat sig. Då matas barnen bland annat med en näringsrik jordnötskräm som räddar liv. Det krävs oerhört lite för att göra väldigt mycket. Tack vare den näringsrika nötkrämen återhämtar sig barnen ganska snabbt från undernäring.

Under de senaste åren har Etiopiens regering tillsammans med UNICEF arbetat aktivt med att förebygga och minska undernäringen hos barn under fem år. 1990 dog 20 % av alla barn innan de nådde sin femårsdag. Idag har siffran sjunkit till 8.8 procent. Vilken framgång!

Tre påsar jordnötskräm om dagen kan vara allt som krävs för att rädda livet på ett undernärt barn.

Köp jordnötskräm i vår gåvoshop och var med och rädda liv!

/Petra Hallebrant, informationschef

Se en film med Eva Röse som pratar om nötkrämen vid sitt besök på UNICEFs katastroflager i Köpenhamn: