Gå till innehållet
Laddar…

Vaccin till miljarder barn

Varje år skickar vi förnödenheter till miljarder barn runt om i världen. I gåvoshopen kan du köpa ett urval av alla de produkter som varje dag används av UNICEFs personal i fält. Det är riktiga produkter som gör konkret nytta. Vi ser till att varorna skickas till de barn som behöver dem mest och du får ett vackert gåvobevis att ge bort.

Under 2010 köptes, bara i Sverige, över 13 miljoner artiklar till ett värde av närmare 10 miljoner kronor. Med hjälp av vår karta kan du se var alla produkter som köptes i gåvsohopen förra året faktiskt hamnade.

Klicka på bilden för att se kartan i full storlek

Lasterna koordineras från vårt katastroflager i Köpenhamn som till ytan täcker tre fotbollsplaner. Med kort varsel – redan inom 48 timmar – kan vi packa och flyga in tonvis med livsavgörande varor. Som till exempel till Östafrika dit vi hittills i år skickat mer än 10 000 ton förnödenheter.

UNICEF är världsledande när det gäller att distribuera förnödenheter till barn. Till exempel står vi för att vaccinera 58% av världens barn. Det är 2,5 miljarder barn. I och med att vi är världens största uppköpare av vaccin kan vi ställa krav på läkemedelsföretagen och pressa priserna ordentligt, vilket gör att vi får mer vaccin för varje krona än mindre uppköpare. Förra året lyckade vi förhandla ner priserna på vaccin med 12%. Det motsvarar 60 miljoner dollar eller som vi räknar – ytterligare 400 miljoner doser vaccin. Men vi skickar inte bara vaccin och medicin utan även cyklar, leksaker och skolmaterial.  Förra året koordinerade vi sammanlagt över 10 000 laster till barn i 150 länder.

Se en film på Eva Röse då hon besöker vårt lager i Köpenhamn: