Gå till innehållet

Alla små barn i Sudan vaccineras mot polio

UNICEF har tillsammans med Världshälsoorganisationen, WHO, med flera arbetat för att nå ut med poliovaccin till alla barn under fem års ålder. Den sista och fjärde omgången genomfördes nu i början av december då sex miljoner barn vaccinerades i 12 av Sudans 15 stater.

Det senaste fallet av polio i Sudan rapporterades år 2009, men eftersom sjukdomen fortfarande existerar i grannländerna är det livsviktigt att fortsätta med regelbundna landsomfattande vaccinationer. Att nå ut till alla barn är avgörande för att landet ska fortsätta vara fritt från polio. UNICEF står för vaccin, opinionsbildning, planering, utbildning, övervakning och genomförande.

Svårt att nå alla på flykt

I det oroliga Sudan är många människor på flykt från olika konfliktområden. Det betyder att det är svårt att veta det exakta antalet invånare på många platser. Att hålla jämna steg med tillfälliga ökningar och minskningar i befolkningen är en tuff utmaning, till exempel i huvudstaden Karthoum som är både en destinations- och en transitort.

Letar i alla hus

Vaccinationsteamens metoder är noggranna. Med solgula förkläden går de från dörr till dörr med vaccinet i kylväskor, redo att vaccinera alla barn de träffar på. I varje hus letar man efter nyfödda, besökare och barn på flykt. Inga barn får missas.

Utrota polio

UNICEF arbetar över hela världen för att utrota polio och det är inte långt kvar till en poliofri värld. Hjälp oss vaccinera ännu fler barn genom att köpa vaccin i vår gåvoshop.

 

Hjälp oss att göra fler uppmärksamma på UNICEFs arbete för barnen genom att gilla eller dela nyheten: