Gå till innehållet

200 000 barn drabbade av översvämningarna i Filippinerna

Omkring 200 000 barn beräknas ha drabbats av översvämningarna som följde efter stormen Washis framfart. UNICEF arbetar dygnet runt för att hjälpa familjer och rädda barns liv. Rent vatten och sanitet är högsta prioritet.

UNICEF har tidigare skickat livsavgörande förnödenheter och förser nu de värst drabbade områdena med vattentankar, tillfälliga latriner och tankbilar. I städerna Cagayan de Oro och Iligan har vattensystemen totalförstörts och majoriteten av invånarna saknar rent dricksvatten. Här riskerar nu sjukdomar och epidemier att sprida sig.

– De minsta barnen är extremt sårbara och kan snabbt insjuka och dö av diarré och uttorkning. UNICEF kämpar mot klockan för att rädda liv och övervakar noggrannt alla de 20 000 barn som befinner sig på tillfälliga evakueringsplatser, säger Anselme Motcho, UNICEF Filippinerna.

Nästa steg är att sätta upp tillfälliga katastrofläger, distribuera lakan, liggunderlägg och inleda registrering av barn samt rådgivande verksamhet. UNICEF är redo att skicka in mer förnödenheter och förbereder sig för att utöka katastrofinsatserna. Organisationen ber nu om 4,2 miljoner USD för att täcka behoven.

Hjälp barn i katastrofer genom att handla livsviktiga katastrofprodukter i UNICEFs gåvoshop.