Gå till innehållet
Laddar…

Goda nyheter från Afrika!

Medan den arabiska våren gav oss hopp om framtiden drabbades Afrikas horn av den värsta svältkatastrofen på över 60 år. Det rapporteras om utländska bolag som investerar stort i afrikanska länder och det kan nog bli bra på sikt. Men det är ingen av dessa nyheter jag syftar på nu. Vad som gör mig glad är de statistiska siffrorna. De som visar att det går i rätt riktning. Jag tänker på barnens överlevnad!

Under 2 000-talet minskar dödsfallen bland barn allt snabbare i allt fler Afrikanska länder. Tanzania till exempel är nu nere på en barnadödlighet på 76 döda per 1 000 födda. Vid självständigheten 1961 låg barnadödligheten på 240 per 1 000 födda. Andelen barn som dör är därmed mindre än en tiondel. Det innebär att barnadödligheten i Tanzania nu faller snabbare än den någonsin gjort i Sverige.

Vad beror då framstegen på? Svaret är att Tanzania har ekonomiskt tillväxt och en regering som ökar sitt anslag till hälsovård och skola samtidigt som biståndet samordnas, är välorganiserat och uthålligt. Inte minst det bistånd som UNICEF förmedlar! Dessutom minskar spridningen av hiv, allt fler barn skyddas mot malaria med hjälp av myggnät, barn vaccineras och fler och fler kvinnor kan nu läsa och räkna. Allt detta sammantaget ger resultat. I en video från Gapminder som Bill Gates publicerat kan man tydligt se hur barnadödligheten sjunkit samtidigt som färre barn också föds.

Man kan tycka att det är svårt att veta hur man ska investera pengar under ett krisår. Men UNICEF är alltid en trygg investering. Utdelningen är säker; en bättre värld för dina barn och barnbarn. Och det är väl vad alla investeringar går ut på?

Julhälsningar från Hans Rosling, professor och folkbildare

Vill du stödja UNICEF? Bli Världsförälder! Eller varför inte handla dina julklappar i vår gåvoshop.