Gå till innehållet
Laddar…

En miljon barn hotas av undernäring i Sahelområdet

UNICEF ökar distributionen av förnödenheter i Sahelområdet i västra och centrala Afrika, där över en miljon barn hotas av allvarlig undernäring under nästa år. Organisationen riktar en varning till världssamfundet, och uppmanar samtidigt omvärlden att agera. Området är stort och mer resurser krävs.

Många barn lider redan av undernäring i Sahelområdet som sträcker sig som ett långt bälte över en lång rad afrikanska länder – från Senegal i väster till Somalia i öster. Otillräckligt med regn och dåliga skördar har lett till en matbrist som hotar att trappas upp under nästa år.

När det blir ont om mat är de minsta barnen extra utsatta. Små barn som dagligen får för lite mat blir kroniskt undernärda, vilket påverkar deras hälsa både fysiskt och psykiskt. Hjärnan utvecklas inte som den ska och det blir svårt att ta del av skolundervisning vilket påverkar deras framtida liv som vuxna.

Åtta länder i riskzonen

Ett av de länder som kommer att drabbas värst är Niger, där man uppskattar att cirka 330 600 barn under fem års ålder riskerar att drabbas av allvarlig undernäring. Andra länder och regioner där barn kommer att behöva behandling mot undernäring är Burkina Faso, norra Kamerun, Tchad, Mali, Mauretanien, norra Nigeria och norra Senegal.

UNICEF finns redan på plats och arbetar med långsiktiga utvecklingsprojekt i alla de här länderna. Men för att kunna förhindra en svältkatastrof ber nu organisationen 65,700,000 USD till förnödenheter och hälsoinsatser.

Svårt att nå ut

Det finns speciellt framtagen näring som är lätt att ge till allvarligt undernärda barn så att de får en chans att överleva. UNICEF har börjat distribuera sådan näring och andra livsviktiga förnödenheter, men Sahelområdet är mycket visdsträckt och hjälparbetarna kämpar för att nå de värst drabbade innan det är för sent.

— Vår största utmaning under de kommande månaderna är att få fram tillräckliga mängder med näring till barnen, i takt med att behovet ökar, säger UNICEFs chef Anthony Lake.

Enkla lösningar

Det är inte bara sjukvård och näring som behövs i Sahel. UNICEF har lösningarna som kan minska antalet fall av kronisk undernäring: fler mammor som ammar, tillgång till rent vatten, fler toaletter, fler som tvättar händerna, fler näringskliniker, fler näringspecialister, effektiv behandling av diarré, billiga vitaminer och mineraler. Det som saknas är resurser för att nå ut till alla utsatta barn.

Se en film om den begynnande krisen nedan: 

Det går att stoppa en katastrof

Anthony Lake påminner om att en omfattande humanitär insats som gjordes i Sahelområdet 2010, lyckades vända en hotande hungerkatastrof.

— Tillsammans kan vi göra samma sak igen. Men vi måste börja nu, för området är stort och det är mycket bråttom.
— De barn som nu hotas av undernäring i Sahel är inte blott och bart del av en statistik som mäter storleken på en humanitär katastrof. De är individer – flickor och pojkar som alla har rätt att överleva, utvecklas och bidra till sina samhällen. Vi får inte svika dem, säger Anthony Lake.

Vill du hjälpa barn i katastrofer? Skänk en gåva till vår katastrofinsamling!

Du kan också handla livsviktiga förnödenheter i vår gåvoshop.