Default hero image

En miljon barn hotas

av undernäring i Sahelområdet

UNICEF ökar distributionen av förnödenheter i Sahelområdet i västra och centrala Afrika, där över en miljon barn hotas av allvarlig undernäring under nästa år. Organisationen riktar en varning till världssamfundet, och uppmanar samtidigt omvärlden att agera. Området är stort och mer resurser krävs.

Skribent |

Publicerad |

2011 12 28

Uppdaterad |

2011 12 28

En miljon barn hotas av undernäring i Sahelområdet

Många barn lider redan av undernäring i Sahelområdet som sträcker sig som ett långt bälte över en lång rad afrikanska länder – från Senegal i väster till Somalia i öster. Otillräckligt med regn och dåliga skördar har lett till en matbrist som hotar att trappas upp under nästa år.

När det blir ont om mat är de minsta barnen extra utsatta. Små barn som dagligen får för lite mat blir kroniskt undernärda, vilket påverkar deras hälsa både fysiskt och psykiskt. Hjärnan utvecklas inte som den ska och det blir svårt att ta del av skolundervisning vilket påverkar deras framtida liv som vuxna.

Åtta länder i riskzonen

Ett av de länder som kommer att drabbas värst är Niger, där man uppskattar att cirka 330 600 barn under fem års ålder riskerar att drabbas av allvarlig undernäring. Andra länder och regioner där barn kommer att behöva behandling mot undernäring är Burkina Faso, norra Kamerun, Tchad, Mali, Mauretanien, norra Nigeria och norra Senegal.

UNICEF finns redan på plats och arbetar med långsiktiga utvecklingsprojekt i alla de här länderna. Men för att kunna förhindra en svältkatastrof ber nu organisationen 65,700,000 USD till förnödenheter och hälsoinsatser.

Svårt att nå ut

Det finns speciellt framtagen näring som är lätt att ge till allvarligt undernärda barn så att de får en chans att överleva. UNICEF har börjat distribuera sådan näring och andra livsviktiga förnödenheter, men Sahelområdet är mycket visdsträckt och hjälparbetarna kämpar för att nå de värst drabbade innan det är för sent.

— Vår största utmaning under de kommande månaderna är att få fram tillräckliga mängder med näring till barnen, i takt med att behovet ökar, säger UNICEFs chef Anthony Lake.

Enkla lösningar

Det är inte bara sjukvård och näring som behövs i Sahel. UNICEF har lösningarna som kan minska antalet fall av kronisk undernäring: fler mammor som ammar, tillgång till rent vatten, fler toaletter, fler som tvättar händerna, fler näringskliniker, fler näringspecialister, effektiv behandling av diarré, billiga vitaminer och mineraler. Det som saknas är resurser för att nå ut till alla utsatta barn.

Se en film om den begynnande krisen nedan: 

Laddningsbild från YouTube

Här finns egentligen en YouTube-video.

För att visa den behöver du tillåta marknadsföring i dina cookie-inställningar.

Ändra cookie-inställningar

Det går att stoppa en katastrof

Anthony Lake påminner om att en omfattande humanitär insats som gjordes i Sahelområdet 2010, lyckades vända en hotande hungerkatastrof.

— Tillsammans kan vi göra samma sak igen. Men vi måste börja nu, för området är stort och det är mycket bråttom.
— De barn som nu hotas av undernäring i Sahel är inte blott och bart del av en statistik som mäter storleken på en humanitär katastrof. De är individer – flickor och pojkar som alla har rätt att överleva, utvecklas och bidra till sina samhällen. Vi får inte svika dem, säger Anthony Lake.

Vill du hjälpa barn i katastrofer? Skänk en gåva till vår katastrofinsamling!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.