Gå till innehållet

Guatemala: Märkta av undernäring

Foto: JM Lopez

Marisela är 6,5 år och väger 9 kg. Alex är 6 månader och väger 3 kg. Maira är 16 år och väger 20 kg. Det här är tre av många barn som lider av allvarlig undernäring i östra Guatemala – ett område även kallat ”den torra korridoren”.

Fotografen JM Lopez har med sin fotoserie, Guatemala: Märkta av undernäring, skildrat ett av Gueatemalas största problem – den kroniska undernäringen. Bildserien vann andra pris i UNICEFs fototävling Photo of the year.

Enligt UNICEF lider cirka en miljon barn i Guatemala av undernäring och hälften av alla barn under fem år drabbas av bestående mentala och fysiska skador – så kallad kronisk undernäring. Anledningen är långvarig brist på viktiga näringsämnen under uppväxten.

Tillsammans med andra organisationer arbetar UNICEF och Guatemalas regering för att minska kronisk undernäring hos barn under fem års ålder. Målet är att undernäringen ska minska med 10 procent fram till 2014. Dessutom arbetar man för att garantera tillgång till sjukvård för barn och gravida kvinnor. Insatserna riktas främst till landets fattigaste områden.

Hjälp barnen i Guatemala. Skänk pengar till vår insamling för undernärda barn i Guatemala här!

Foto: JM Lopez

Foto: JM Lopez

Foto: JM Lopez

Foto: JM Lopez

Foto: JM Lopez

Foto: JM Lopez

Foto: JM Lopez

JM Lopez

Vinnaren av 2011 års Photo of the Year Varje var Kai Löffelbein och bildserien Ghana: export av avfall till Afrika. På UNICEF Photo of the Years sajt kan du se alla pristagare och bildserier.