Gå till innehållet
Laddar…

Dag #1 – en vecka med goda nyheter

Barnsoldater befrias. Bebisar vaccineras mot dödliga sjukdomar. Familjer återförenas efter katastrofer. Allt fler flickor får möjlighet att gå i skolan. Bara på ett år hinner vi göra massor. Den här veckan publicerar vi ett urval av vad vi lyckats åstadkomma under 2011 tack vare alla människor som bidrar med pengar och engagemang. Läs och bli glad!

10 miljoner barn har vaccinerats i Afghanistan

Pappa med sin nyvaccinerade son i knät.

En afghansk pappa har fått dagens poliovaccination inskrivet i sonens hälsokort.

Som alla känner till är det mycket oroligt i Afghanistan, men vi finns på plats och fortsätter kämpa för barnen. Varje år trotsar vi säkerhetsriskerna och anordnar nationella vaccinationsdagar tillsammans med WHO, Världshälsoorganisationen. Då går tusentals modiga volontärer från dörr till dörr för att skydda landets alla barn mot livshotande polioförlamning. I april 2011 vaccinerades totalt 10 miljoner barn. Vi levererade vaccin och all annan utrustning och utbildade hälsoarbetare och volontärer. Om det behövs förhandlar vi fram vapenvila för att kunna nå alla barn. Läs mer om vaccinationer här.

Den f.d. barnsoldaten Raul är hemma igen

Raoul fd barnsoldat tillbaka hos sin faster

Raul återförenas med sin faster.

I Kongo-Kinshasa har vi sedan 2008 har vi hjälpt över 1 500 barn som kidnappats av Herrens motståndsarmé, LRA, och tvingats vara soldater. Tålmodigt har vi förhandlat för att barnen ska avväpnas och befrias. Vi tar hand om dem och ser till att de återanpassas i samhället. Ett av barnen som har fått hjälp att komma hem till sin by igen är 14-åriga Raul, som återförenades med sin faster på nyåret 2011. Båda två får nu hjälp av UNICEF med stödsamtal, medicin, kläder och skor. Målet är att Raul ska kunna återgå till ett normalt liv, känna sig trygg och börja skolan igen.

Vill du lära dig mer, läs vårt faktablad om barn i krig.