Gå till innehållet

Dag #2 – en vecka med goda nyheter

13-åriga Seema vågade vägra gifta sig

Seema spelar fotboll

Många flickor i Indien gifter sig av tradition mycket unga och föder barn innan de varken är fysiskt eller psykiskt mogna. Det kämpar vi för att ändra på. För att bryta mönstret startar vi särskilda klubbar för tonårstjejer. Där får de kunskap av starka kvinnor som uppmuntrar självständighet och kämpar för att ge tjejerna en starkare självkänsla. De lär sig hur de kan påverka viktiga beslut som rör deras framtida liv. Tack vare stöd från kompisarna i klubben vågade 13-åriga Seema säga nej när familjen planerade att gifta bort henne. Nu får hon möjlighet att fortsätta leka, gå i skolan och vara barn ända tills det är dags att bli vuxen på riktigt.

Ny lag mot könsstympning av flickor

Ett rakblad och en fickkniv, vilka båda används vid kvinnlig könsstympning.

Sedan 2008 har över 6 000 samhällen i nio afrikanska länder slutat könsstympa flickor. Och fler är på väg. Till exempel i Guinea-Bissau som år 2011, efter påtryckningar från UNICEF och 16 år av diskussioner, äntligen antog en ny lag som förbjuder det farliga ingreppet. Lagen är ett steg i rätt riktning, men att nå ut med kunskap om varför könsstympning är farligt och måste upphöra blir den stora utmaningen. Vi arbetar på plats tillsammans med organisationen Tostan och FN:s befolkningsfond (UNFPA) för att bryta gamla kulturella mönster och traditioner. Med utbildning och bydiskussioner ska vi utrota den hemska sedvänjan som ger så många flickor men för livet.