Gå till innehållet

Dag #5 – en vecka med goda nyheter

Hivpositiva Agnes födde frisk son

Tack vare UNICEFs effektiva behandlingsprogram kunde Agnes Chabu i Zambia skydda sin son Lackson mot hiv. Bromsmedicin till både mamma och barn under graviditet, förlossning och amning minskar risken att överföra viruset till det nyfödda barnet med 50 procent. Medicineringen är noggrant schemalagd. Barnet testas regelbundet och 23 månader efter födseln fick Agnes glädjebeskedet att Lackson fortfarande är frisk.

Rent vatten till Tripoli

När invånarna i Libyens huvudstad Tripoli blev utan vatten under oroligheterna i slutet av augusti, fanns vi på plats med expertis och fungerade som ledande organisation för vatteninsatserna i landet. Trots det osäkra läget arbetade våra skickliga ingenjörer intensivt sida vid sida med Libyens egna vattenexperter för att reparera de vattenledningar som förstörts i striderna. Tillsammans fick vi igång vattnet igen. Samtidigt skeppade vi 11 miljoner liter buteljerat dricksvatten som räckte till över 500 000 av stadens invånare i en vecka. Läs mer om våra insatser i Libyen under 2011.