Gå till innehållet

IKEA skänker 114 miljoner kronor till barns utbildning

UNICEF och Rädda Barnen får sammanlagt dela på 114 miljoner kronor till utbildningsinsatser för utsatta barn. IKEAs försäljning av mjukdjur och barnböcker under 2011 kommer att leda till 18 nya projekt i 16 länder i Afrika, Central- och Östeuropa samt Asien.

– Vi är väldigt tacksamma för att 2011 års mjukdjurskampanj blivit en sådan succé. Tack vare IKEAs kunder kommer 5,5 miljoner barn i Afrika att få chans till en bättre utbildning, säger Véronique Lönnerblad, UNICEF Sveriges generalsekreterare.

De insamlade pengarna kommer att gå till återbyggande av skolor, utbildning av lärare, bättre vatten och toaletter samt utbildningsmaterial i form av pennor, böcker och väskor. UNICEF kommer att arbeta med två projekt i Kina och Ryssland samt projektet Schools for Afrika i sju länder.

UNICEF har samarbetet med IKEA Foundation i över tio år. För varje sålt mjukdjur under kampanjen går 10 kronor till UNICEF och Rädda Barnen. Fokus är varje barns rätt till en bra utbildning. Sedan 2003 har den årliga mjukdjurskampanjen bidragit med mer än 475 miljoner kronor och hjälpt åtta miljoner barn i 40 länder.

Läs mer om samarbetet med IKEA