Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF ber om 8,9 miljarder till barn i tysta katastrofer

Runt om i världen pågår tysta katastrofer där barn är i akut behov av hjälp. UNICEF lyfter nu en rad bortglömda länder och vädjar om nära nio miljarder kronor för att rädda barns liv.

Det är i den årliga rapporten Humanitarian Action for Children som listan över länderna presenteras. En tredjedel av de pengar som UNICEF nu ber världssamfundet om, behövs i Somalia och andra länder på Afrikas horn. Men även i västra och centrala Afrika behövs det pengar till akuta insatser – i Sahelområdet hotas över en miljon barn av allvarlig undernäring.

Förebyggande arbete en nödvändighet

Rapporten beskriver vardagen för några av världens mest utsatta barn. Hur miljoner barn runt om i världen lever i katastrofer som varar i flera år. Vissa får stor medial och politisk uppmärksamhet, medan andra aldrig uppmärksammas.
Rapporten beskriver vilken finansiering som krävs för att säkra barnens överlevnad och utveckling. Den understryker också vikten av att arbeta förebyggande för att få ner dödstalen i katastrofer.

— I Sahel-regionen står vi inför en matkris av större omfattning än vanligt. Kongo-Kinshasa, Tchad och Centralafrikanska republiken är andra katastrofområden som kräver omedelbar finansiering för att den mest utsatta befolkningen – kvinnor och barn – ska överleva, säger Rima Salah, UNICEFs vice chef.

Konflikter, översvämningar och politisk turbulens

Konflikten i östra och nordöstra Kongo-Kinshasa fortsätter att drabba miljontals människor. I juni 2011 var mer än 1,5 miljoner människor, hälften av dem barn, fördrivna på grund av etniskt våld. Miljoner barn går inte i skolan, och i vissa provinser är det vanligt med attacker som involverar sexuellt våld. Samtidigt sprids dödliga sjukdomar som riskerar att drabba miljontals barn.

Även i Elfenbenskusten och i Sydsudans efter självständigheten har ett stort antal barn och deras familjer fördrivits med våld. I Pakistan har över fem miljoner människor påverkats av den senaste tidens översvämningar och i det fattiga Haiti återstår, två år efter jordbävningen, fortfarande mycket återuppbyggnadsarbete.

Vågen av politisk turbulens och förändring i Mellanöstern och Nordafrika har skapat stora humanitära behov. I länder som Jemen, där befolkningen redan drabbats hårt av en långvarig kris är behoven av hjälp enorma.

Positiva resultat är trots allt möjliga

Samtidigt har många positiva resultat uppnåtts under 2011. I Haiti hjälpte UNICEF till att återförena 2 500 ensamma barn med sina familjer. Dessutom etablerades 193 tillfälliga skolor för nästan 86 000 barn.

Stöd UNICEFs katastrofarbete, ge en gåva här.