Gå till innehållet

Skolan läker såren efter stormen Washi

Efter stormen på Filippinerna i december totalförstördes många skolor och daghem av översvämningar. UNICEF arbetar nu för fullt med att reparera skolor och dela ut skolmaterial så att barnen kommer tillbaka till tryggheten i skolan igen.

När den tropiska stormen Washi slog till med full kraft i december förra året ödelades hela samhällen. Över en miljon människor drabbades av katastrofen och 1257 personer omkom. Hus, hem och infrastruktur kollapsade och många är fortfarande hemlösa. 30 000 bor i evakueringscenter och 400 000 lever i tillfälliga skydd eller hos släktingar.

Tusentals barn blev utan skolundervisning eftersom många skolor blev helt eller delvis förstörda och flera skolbyggnader har används som evakueringsläger. Elever utan klassrum har fått tillfällig undervisning på idrottsplatser och offentliga lokaler.

Reparerat skolor och daghem

Efter de första akuta insatserna för att ge alla drabbade tak över huvudet, rent vatten och toaletter, har UNICEF tillsammans med Filippinernas skolmyndigheter och andra samarbetspartners jobbat hårt för att hjälpa barnen tillbaka till klassrummen. 23 svårt skadade skolor och 68 daghem har reparerats och dessutom har man försett barnen med skolmaterial, skolväskor, leksaker och idrottsutrustning.

Skolan hjälper barnen återhämta sig

Utbildningsdepartementet i Filippinerna uppskattar att över 100 skolbarn dödats och nästan 200 saknas. Många elever är fortfarande i chocktillstånd. UNICEF har utbildat frivilliga som genom olika aktiviteter ger psykologiskt stöd till barn i skolor och evakueringscenter.

Att återvända till skolan är mycket viktigt för de översvämningsdrabbade barnen. Skolan hjälper barn att återuppta rutiner och ger en känsla av normalitet. Det är också en skyddande trygg miljö för barn, som i efterdyningarna av en katastrof är mer sårbara för utnyttjande och övergrepp.

– Skolan fungerar som en livlina för barnen. I katastrofområden arbetar UNICEF därför alltid för att så fort som möjligt få igång skolundervisningen och ersätta skolmaterial, säger Maria Lourdes de Vera-Mateo, utbildningschef hos UNICEF i Filippinerna.

Stöd UNICEFs katastrofinsatser världen över eller köp ett skolpaket i vår gåvoshop och ge fler utsatta barn möjligheten att gå i skolan.