Default hero image

UNICEF vädjar om pengar

till barnen i Sahel

Läget har nu blivit så allvarligt i Sahelområdet att många regeringar har utlyst katastroftillstånd. UNICEF vädjar om 450 miljoner kronor för att kunna hjälpa barnen.

Skribent |

Publicerad |

2012 02 10

Uppdaterad |

2012 02 10

UNICEF vädjar om pengar till barnen i Sahel

UNICEF har tidigare rapporterat att över en miljon barn i västra och centrala Afrika riskerar att drabbas av akut undernäring. Torka, dåliga skördar och stigande matpriser har resulterat i livsmedelsbrist och riskerar nu att slå hårt emot Sahelregionens redan undernärda barn.

I det redan extremt fattiga området saknas fungerande sjukvård och bristen på rent vatten är stor. Familjer måste många gånger flytta på sig för att leta efter mat och vatten, vilket gör att barnen inte kan gå kvar i skolan. Risken för att barn och kvinnor utsätts för våld och övergrepp ökar när de är på flykt.

Nödvändigt att satsa långsiktigt

UNICEF finns på plats i hela området och arbetar med långsiktiga utvecklingsprojekt i Niger, Nigeria, Mali, Tchad, Burkina Faso, Kamerun, Senegal och Mauretanien. Under 2011 nådde UNICEF fler än 700 000 barn i området och målet är att under 2012 nå en miljon barn som lider av akut undernäring.

Insatserna kommer att fokusera på att distribuera livsnödvändiga förnödenheter som näringstillskott, vaccin, sjukvård och rent vatten. Men när tillvaron kollapsar behöver barnen mer än så. UNICEF arbetar med att ge barnen en trygg miljö och möjlighet att få tillgång till utbildning.

Redan utsatta drabbas hårt

Krisen drabbar ett område som redan tampas med svåra problem. Totalt står västra och centrala Afrika för 30 procent av världens dödsfall bland barn under 5 år. Detta trots att länderna tillsammans endast utgör 10 procent av världens befolkning. Stora delar av befolkningen lever i svår fattigdom och många kan varken läsa eller skriva.

När det blir matbrist är de minsta barnen extra utsatta och undernäring är den största orsaken till dödsfall bland barn. I Sahel beräknas en miljon barn vara drabbade och enbart i Niger beräknas 331 000 barn lida av akut undernäring.

– Det är tredje året i rad som vi inte har tillräckligt med mat för att försörja vår familj. Innan vi fick hjälp med pengar var vi tvungna att gå ut och samla löv för att mata familjen med. Om vi hade tur kunde vi koka dem med lite hirssoppa men vi gick fortfarande och lade oss hungriga säger Halima Isaka, sjubarnsmamma från Niger.

Vill du hjälpa barn i katastrofer? Skänk en gåva till vårt katastofarbete här!

Läs även UNICEF Sveriges generalsekreterare Véronique Lönnerblads blogg från Burkina Faso .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.