Gå till innehållet
Laddar…

En hel generation kan gå förlorad i svältdrabbade Sahel

UNICEF varnar nu att det snart är för sent för att avvärja en svältkatastrof i Sahelområdet. Över en miljon barn riskerar att drabbas när området är på väg in i sin torraste årstid. För UNICEF innebär det fler barn i behov av livräddande behandling.

UNICEF rapporterade i slutet av förra året om den stundande katastrofen och gick i början av februari gick ut med en vädjan om 450 miljoner kronor. Tyvärr har insatserna inte räckt och rapporter visar istället på en förvärrad situation.

– Vi står inför en stor katastrof, säger UNICEFs regionchef David Gressly.
– Stödet räcker inte till i den takten som behoven uppkommer. Vi räknar idag med en miljon barn i akut behov av hjälp men det kan i värsta fall bli så många som en och en halv miljon, fortsätter Gressly.

Sahel-regionen börjar i Västafrika och går sedan i ett smalt bälte över hela kontinenten. Brist på regn och år av missväxt har resulterat i krisen som drabbar fler än 15 miljoner människor i Tchad, Burkina Faso, Mauretanien, Mali, Niger, norra Nigeria, norra Kamerun och delar av norra Senegal.

UNICEF, andra FN-organ och internationella organisationer, har tillsammans med regeringarna i de berörda länderna ökat sina ansträngningar i Sahel för att förhindra att krisen blir en katastrof. Kort efter att katastrofexperter gick ut och varnade för den stundande katastrofen skickade UNICEF ut de första förnödenheterna. Både med fartyg, som är 10 gånger billigare än flygplan, och med landtransport från grannländer.

Vill du hjälpa barn i katastrofer? Skänk en gåva till vårt katastrofarbete!

Du kan också handla livsviktiga förnödenheter i vår gåvoshop.