Default hero image

Danne & Bleckan i

Paraguay: Abrazo betyder kram

Skribent |

Publicerad |

2012 03 22

Uppdaterad |

2012 03 22

Danne & Bleckan i Paraguay: Abrazo betyder kram

Dag 3: Efter en dag på soptippen är det skönt att komma till ett av de center som UNICEF startat för att hjälpa barn som arbetar på gatan. Centren heter Abrazo, som betyder kram, och är platser dit barn kan komma och leka, få läxhjälp, äta ett mål mat, duscha och bara vara barn.

När Bleckan och Danne kliver in med sina tatuerade kroppar vill alla barnen titta. Att Bleckan tatuerat in Abrazo på vänster arm gör det ännu roligare. Barnen sliter i tröjorna och snart står de i bar överkropp med 20 nyfikna ungar omkring sig.

Men alla barn på Abrazo-centret är inte kaxiga och framåt. Några är nya och blyga och avvaktande och man vet inte vad de bär på för berättelser. Andrea Cid, som är barnrättsjurist på UNICEF här i Paraguay berättar att många barn som kommer hit har utsatts för våld och utnyttjats sexuellt.

Det finns även små barn på centret, de minsta bara några månader. Mammorna lämnar barnen tidigt på morgnarna för att de inte ska behöva vara med ute på gatorna hela dagen. De ser så små ut i kropparna där dom sitter i sina spjälsängar. Vi gissar på sex, sju månader men inser snart att de flesta måste vara minst ett år.

När vi kommer ut från småbarnsavdelningen har fotbollar tagits fram och matchen är i full gång. Barnen kämpar hårt och Danne och Bleckan får snart se sig besegrade.

Genom Abrazo-centren kan UNICEF erbjuda barnen på gatan en barnvänlig och trygg plats. Nästa steg är att lära barnen om deras rättigheter. Rätten att behandlas med respekt, att inte utnyttjas eller tvingas arbeta, rätt till liv, utveckling och utbildning och rätten att få leka. Kort sagt – rätten att vara barn.

/Karolina Westerlund, UNICEF Sverige

I söndags åkte Danne och Bleckan från Salongbetong tillsammans med Emma och Karolina från UNICEFs kontor i Stockholm till Paraguay. Under en vecka kommer de att träffa barn som lever under svåra förhållanden men också se hur UNICEF arbetar på plats. Följ resan här på bloggen och via Dannes inlägg på salongbetongs blogg. Ni kan också följa Danne på twitter under resan.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

gatubarn_dhaka0025-scaled.jpg

I februari reste programledaren Pär Lernström till Bangladesh med UNICEF. I huvudstaden Dhaka finns över tvåhundratusen gatubarn som dagligen riskerar att utsättas för våld och trafficking. På en busscentral i Dhaka träffade han bland annat Sagor, 12 år, som sover på centralen om nätterna och samlar plastflaskor för att försörja sig om dagarna.

0047la_paz-beskuren-880x494.jpg

Inför "Världens viktigaste kväll" åkte artisten Måns Zelmerlöw med UNICEF till Bolivia, ett av Sydamerikas fattigaste länder. Där träffade han Michael, 11 år, som bor och arbetar på gatan. Han lever ett mycket farligt liv där han ständigt riskerar att utsättas för våld, övergrepp och människohandlare.

junior-0036la_paz-880x587.jpg

UNICEF uppskattar att omkring 100 miljoner barn lever på gatan runt om i världen. Orsakerna är många och barnen är utsatta för en mängd livshotande risker. UNICEF arbetar både långsiktigt och förebyggande med olika insatser för att hjälpa barnen och undvika att fler hamnar på gatan.