Gå till innehållet

Miljontals barn på landsbygden saknar rent vatten

I dag är det internationella vattendagen och UNCEF uppmanar världens regeringar att agera. Även om millenniemålet om tillgång till rent vatten nu är uppnått är skillnaderna enorma på olika platser i världen. Miljontals barn på landsbygden saknar fortfarande säker vattenförsörjning, främst i Afrika.

I början av mars rapporterade UNICEF att millenniemålet om tillgång till rent vatten har uppnåtts. Men faktum är att tillgången till rent vatten skiljer sig stort världen över. På landsbygden i Afrika söder om Sahara saknar 97 av 100 personer säker vattenförsörjning.

I Niger till exempel där över halva befolkningen utan tillgång till rent vatten. Ännu fler saknar toalett. Ute på landsbygden är det ännu värre. UNICEF finns på plats och borrar brunnar, bygger toaletter och sprider information. Men mer pengar behövs för att se till att alla barn i landet kan dricka rent vatten.

Just nu är situationen extra svår i Niger. Landet ligger i Sahelområdet som är en av de torraste regionerna i Afrika. UNICEF varnade tidigare i veckan för att det snart är för sent för att avvärja en svältkatastrof i Sahelområdet.

Brist på toaletter och kunskap om hygien

De flesta byar på landsbygden i Niger saknar helt toaletter. Behoven uträttas ute i det fria, vilket lätt sprider bakterier. Dessutom saknar många kunskap om enkla hygienrutiner, som vikten av att regelbundet tvätta händerna med tvål. Allt detta leder till att många barn blir undernärda, sjuka och dör i sviterna av diarréer och andra sjukdomar.

Det är enkelt att hjälpa till

Vill du hjälpa barnen i Niger att få rent vatten och slippa dödliga sjukdomar som kolera och diarré? Läs mer om UNICEFs vattenprogram i Niger och ge din gåva snabbt och enkelt här på unicef.se.