Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF trappar upp insatserna för Syriens barn

De tiotusentals barn som befinner sig på flykt undan oroligheterna i Syrien är i akut behov av exempelvis hälsovård och skola. Nu trappar UNICEF upp insatserna för alla dessa barn som har sökt skydd i Syriens grannländer.

De ökade insatserna är en del av en större hjälpplan från FN som koordineras av FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Enligt FN har minst 500 syriska barn dödats av våld och stridigheter hittills, medan hundratals har skadats, berövats friheten eller utsatts för övergrepp. Skolor och hälsocenter har antingen stängt, eller också har det blivit för farligt för familjerna att ta sig dit.

Skola, vatten och sanitet

En stor del av de 30 000 flyktingar, som har flytt från Syrien till Jordanien, Libanon eller Turkiet, utgörs av kvinnor och barn. UNICEF mobiliserar nu resurser för att möta behoven hos denna växande grupp, och även till arbetet för barn inne i Syrien. Särskilt fokus för insatserna ligger på skydd av barn, utbildning, vatten och sanitet.

En avgörande fråga är att se till att de syriska barn som är på flykt kan få fortsätta sin skolgång i de länder som har tagit emot dem. Barn som lider av psykosociala problem ska också få stöd.

Trygghet på barnvänliga platser

UNICEF kommer att upprätta så kallade barnvänliga platser, där lärare, socialarbetare och annan personal kan ordna aktiviteter som kan hjälpa barn att bearbeta sina upplevelser. Vatten och sanitet är viktiga i de områden dit flyktingarna från Syrien har sökt sig, och hygienförpackningar kommer att distribueras till nyanlända familjer.

Mer pengar behövs

UNICEF vädjar till världssamfundet att bidra med 50 miljoner kronor för att kunna utföra hjälparbetet för Syriens barn.

Hjälp barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till UNICEFs katastrofarbete. Eller handla livsviktiga förnödenheter i gåvoshopen.