daniel-575x383.jpg

Två Världsföräldrar – Daniel och Anne – fick nyligen resa med oss till ett av världens fattigaste länder, Moçambique, för att göra filmreportage om hur UNICEF arbetar för att hjälpa föräldralösa barn. I Moçambique är hälften av befolkningen barn och närmare två miljoner är föräldralösa på grund av hiv och aids. De lever ofta ensamma utan några vuxna omkring sig och är därför extremt utsatta.

Skribent |

Publicerad |

2012 04 24

Uppdaterad |

2012 04 24

Världsförälder Daniel träffar föräldralösa barn i Moçambique

https://www.youtube.com/embed/q8-yTngES2E

Emma, 13 år, tar ensam hand om syskonen

Daniel besöker en familj i byn Sussdenga på landsbygden i Mocambique. Familjen består av Emma Wilson som är 13 år, hennes lillasyster Nhacuay, elva år, och lillebror Checufa, nio år. Sedan deras mamma och pappa dog för fyra och fem år sedan har Emma själv tagit hand om familjen och hushållet. Strax efter föräldrarnas bortgång brann deras hus ned och barnen bor nu i ett mycket litet lerhus som är i väldigt dåligt skick. Det finns ingen dörr, taket är stoppat med diverse tygbitar och plastpåsar och vid dåligt väder regnar det rakt in på barnen.

De här barnen är oerhört utsatta. De är tvungna att arbeta för att få ihop pengar till mat, går inte i skolan och saknar helt skyddsnät. De har fått stöd från UNICEF, som till exempel hinkar och matlagningskärl, men mycket mer hjälp behövs.

- De här flickorna har svårt att berätta för mig vad de drömmer om. Först svarar de helt självklart "mat". Efter att jag formulerat om frågan flera gånger, visar det sig att deras högsta önskan är att få gå i skolan. Men jag vet, att som deras situation ser ut nu, kommer den önskan aldrig att gå i uppfyllelse utan att de får hjälp. Där och då får jag svaret på frågan varför jag är Världsförälder. Jag vill hjälpa dem, jag vill att de ska få äta sig mätta och jag vill att de ska få gå i skolan, säger Daniel som är Världsförälder.

daniel-575x383.jpg
Världsförälder Daniel reste till Mocambique och träffade Emma och Nhacuay som bor själva sedan deras föräldrar gick bort för fyra år sedan.Foto: UNICEF

Världsförälder Daniel reste till Mocambique och träffade Emma och Nhacuay som bor själva sedan deras föräldrar gick bort för fyra år sedan. Foto: UNICEF

Vad gör UNICEF?

UNICEF arbetar för att se till att de allra fattigaste och utsatta barnen ska få hjälp först. Vi letar upp de barn som behöver hjälp och registerar dem så att de kan få rätt stöd hos de lokala myndigheterna och organisationerna. Vi kämpar för att barnen ska få direkt stöd genom tillgång till mat, skolgång, hälsovård samt skydd mot våld och övergrepp. De får till exempel hjälp med förbättring av hus, matkuponger med mera, men vi ser till samtidigt till att det sker långsiktiga förändringar. Sedan 2006 har UNICEF registrerat åtta miljoner barn i landet, barn som annars hade stått utanför det sociala systemet.

Emma och hennes syskon har nu registrerats, ska snart börja skolan och har tillgång till hälsovård och det lokala sociala skyddsnätet. Men problemen är stora och antalet föräldralösa barn på grund av hiv och aids väntas öka ytterligare de kommande åren.

Många fler barn i Mocambique och över hela jorden behöver hjälp. Bli Världsförälder nu.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

_0011166.JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals barn Guatemala, längs livsfarliga vägar, för att ta sig till USA. Många av dem flyr helt själva, utan sina föräldrar eller andra vuxna. De flyr från fattigdom. De flyr från otrygghet. Och de flyr från våld och övergrepp. Men de har inte gett upp. Programledaren, radioprataren och skådespelaren Arantxa Álvarez besökte Guatemala med UNICEF för att träffa några av de barn som fortsätter drömma om ett bättre liv.

dsc06643-scaled.jpg

Att uppleva en katastrof är fruktansvärt för ett barn. I Libanon tvingas många barn genomlida flera katastrofer på samma gång. För några veckor sedan besökte operasångaren Rickard Söderberg Libanon tillsammans med UNICEF, för att hitta hopp i misären.

uni328681.jpg
Barnadödlighet

I coronapandemins spår riskerar antalet barn som lever under fattigdomsgränsen att öka med 86 miljoner innan årsskiftet. Världen måste agera nu för att hindra att familjer fastnar eller faller in i fattigdom. UNICEF uppmanar regeringar att omedelbart sätta in stöd för att skydda barn i den ekonomiska krisen.