anne-VF-575x383.jpg

Världsförälder Anne

i Moçambique

Två Världsföräldrar - Anne och Daniel - fick resa med oss till Moçambique för att göra filmreportage om hur UNICEF arbetar för att hjälpa föräldralösa barn. En av de personer Anne träffade var 74-åriga Luisa Jacinto som tar hand om sina nio barnbarn sedan barnens föräldrar dött i aids.

Skribent |

Publicerad |

2012 04 25

Uppdaterad |

2012 04 25

Världsförälder Anne i Moçambique

https://youtu.be/p80xccBvBl4

En hel generation saknas

Moçambique är ett av världens fattigaste länder där hälften av befolkningen är barn. Nästan två miljoner av barnen är föräldralösa.

Hiv och aids är den huvudsakliga anledningen till att antalet föräldralösa och utsatta barn ökar. Antalet föräldralösa barn och familjer som bara består av barn förväntas öka ännu mer. Dessutom kommer snart en tid när det blir ännu fler familjer utan vuxna – när alla de äldre mormödrar och farmödrar som nu tar hand om sina föräldralösa barnbarn inte lever längre.

Luisa 74 år tar hand om nio barnbarn

Anne Lydén från Årsta utanför Stockholm är Världsförälder och fick i mars i år åka till Mocambique för att träffa några av världens utsatta barn och se hur UNICEF arbetar för att hjälpa barnen.

Hon träffar Luisa Jacinto som är 74 år. Efter att Luisas egna barn dog tar hon helt sjläv hand om nio av sina barnbarn. Barnen är mellan två och 15 år och alla i skolålder går i skolan.

De två äldsta barnen Samuel, 15 år, och Emma ,10 år hjälper till så mycket de kan och Luisa får ett månadsbidrag till mat. Men det räcker inte. Tvillingsyskonen Nando och Lucia är synligt undernärda och de äldre barnen orkar inte alltid att gå till skolan för att de inte har fått tillräckligt med mat.

- Det är lätt att känna hopplöshet då man vet att det är 1000-tals familjer som Luisas, men det finns hopp. UNICEF är med och bygger upp system för att ge utsatta familjer stöd och hjälp. Om det inte finns en vuxen i familjen, får de inget bidrag från myndigheterna. Så när Luisa inte längre finns och det är inte någon vuxen i familjen, kommer de inte att få någonting alls. Detta här arbetar UNICEF för att förändra, säger Anne Lydén, Världsförälder.

- Det var fantastiskt att på plats få möta UNICEFs kunniga personal som varje dag jobbar på att hitta lösningar som kan hjälpa många barn. Jag fick en inblick i att UNICEF inte bara jobbar på att skapa nationella system, utan att det finns länkar hela vägen ut till barnen i byar på landet och i fattiga bostadsområden. Vi kunde se hur lokala organisationer, som stöddes av UNICEF, kunde ge hjälp på gräsrotsnivå, men den här resan har gjort det väldigt tydligt för mig att det behövs så mycket mer. Behoven är enorma. Jag är verkligen stolt över att vara Världsförälder, men vi behöver bli många fler som bryr sig, fortsätter Anne.

anne-VF-575x383.jpg
Anne träffade Louisa Jacinto som är 74 år och tar hand om sina nio barnbarn. Här med tvillingarna Lucia och Nando, Karolina och Emma.Foto: UNICEF

Anne träffade Louisa Jacinto som är 74 år och tar hand om sina nio barnbarn. Här med tvillingarna Lucia och Nando, Karolina och Emma. Foto: UNICEF

Vad gör UNICEF?

UNICEF arbetar för att se till att de allra fattigaste och utsatta barnen ska få hjälp först. Vi letar upp de barn som behöver hjälp och registerar dem så att de kan få rätt stöd hos de lokala myndigheterna och organisationerna. Vi kämpar för att barnen ska få direkt stöd genom tillgång till mat, skolgång, hälsovård samt skydd mot våld och övergrepp. De får till exempel hjälp med förbättring av hus, matkuponger med mera, men vi ser till samtidigt till att det sker långsiktiga förändringar. Sedan 2006 har UNICEF registrerat åtta miljoner barn i landet, barn som annars hade stått utanför det sociala systemet.

Vi behöver bli fler som kämpar för barnen. Bli Världsförälder idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

_0011166.JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals barn Guatemala, längs livsfarliga vägar, för att ta sig till USA. Många av dem flyr helt själva, utan sina föräldrar eller andra vuxna. De flyr från fattigdom. De flyr från otrygghet. Och de flyr från våld och övergrepp. Men de har inte gett upp. Programledaren, radioprataren och skådespelaren Arantxa Álvarez besökte Guatemala med UNICEF för att träffa några av de barn som fortsätter drömma om ett bättre liv.

dsc06643-scaled.jpg

Att uppleva en katastrof är fruktansvärt för ett barn. I Libanon tvingas många barn genomlida flera katastrofer på samma gång. För några veckor sedan besökte operasångaren Rickard Söderberg Libanon tillsammans med UNICEF, för att hitta hopp i misären.

uni328681.jpg
Barnadödlighet

I coronapandemins spår riskerar antalet barn som lever under fattigdomsgränsen att öka med 86 miljoner innan årsskiftet. Världen måste agera nu för att hindra att familjer fastnar eller faller in i fattigdom. UNICEF uppmanar regeringar att omedelbart sätta in stöd för att skydda barn i den ekonomiska krisen.